Makedonska vlada prestala glasovanje o nezaupnici

V 123-članskem parlamentu je svojo podporo vladi premiera Nikole Gruevskega izreklo 68 poslancev.

Objavljeno
06. oktober 2012 18.05
Macedonia Politics
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Skopje − Makedonska vlada premiera Nikole Gruevskega je včeraj prestala glasovanje o nezaupnici, ki so ga zahtevali opozicijski socialdemokrati nekdanjega predsednika Branka Crvenkovskega zaradi poslabšanja odnosov z albansko manjšino. V 123-članskem parlamentu je svojo podporo vladi izreklo 68 poslancev, piše Slovenska tiskovna agencija.

Odnosi med stranko VMRO-DPMNE premiera Gruevskega in albansko Demokratsko unijo za integracijo (DUI), ki je del koalicije, so že nekaj časa napeti.

Dodatno so se zaostrili, ko se je obrambni minister Fatmir Besimi, sicer Albanec, poklonil pripadnikom uporniške albanske Osvobodilne narodne vojske (ONV), ki so bili ubiti leta 2001 v spopadih z makedonskimi varnostnimi silami.

Besimi je namreč, oblečen v uniformo makedonske vojske, skupaj s še tremi uslužbenci obrambnega ministrstva, prav tako Albanci, položil cvetje na grobove ubitih pripadnikov ONV.

Za jabolko spora pa je poskrbel tudi predlog zakona o ureditvi posebnih pravic veteranov, ki ga je pripravil VMRO-DPMNE, dodaja STA.