Manj ameriške pomoči za Egipt

Washington bo zmanjšal vojaško pomoč Egiptu, dokler se prehodne oblasti ne vrnejo na pot demokracije.

Objavljeno
09. oktober 2013 10.01
EGYPT-POLITICS-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Washington - Ameriški mediji poročajo, da bo administracija predsednika ZDA Baracka Obame zmanjšala vojaško pomoč Egiptu, dokler vojaški režim ne bo obnovil demokracije. Bela hiša je zanikala, da bi šlo za popolno zaustavitev pomoči Egiptu.

Ameriška televizija CNN je sprva poročala, da bo Obamova vlada v naslednjih dneh naznanila popolno ukinitev pomoči Egiptu, tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden pa je nato sporočila, da so takšna poročila napačna, ker se bo pomoč Egiptu nadaljevala. V naslednjih dneh pa naj bi pa res objavili bodočo usodo te pomoči.

Ameriški časnik New York Times poroča, da se bo pomoč bistveno zmanjšala zaradi ravnanja vojaškega režima, ki je odstavil predsednika Mohameda Morsija. ZDA Egiptu na leto namenijo 1,55 milijarde dolarjev pomoči, od tega gre 1,3 milijarde za vojsko in 250 milijonov za civilne namene. Letos za vojaške namene ZDA niso nakazale še 585 milijonov dolarjev. Šlo naj bi za zaustavitev dostave tankov, helikopterjev in lovskih letal.

Nadaljevala pa se bo pomoč za protiteroristične operacije in za varnost na meji z Izraelom. To med drugim želi tudi Izrael. Obamova administracija je avgusta, ko je prišlo do nasilja, ki je zahtevalo smrt več sto pripadnikov Muslimanske bratovščine, začela pregled nudenja pomoči Egiptu.

New York Times še poroča, da bo ameriška administracija zaustavila tudi neposredna izplačila vladi, vendar ne tudi za izobraževalne in zdravstvene namene. Ko se bo v Egiptu položaj normaliziral oziroma bo vojaški režim pokazal, da obnavlja demokratične ustanove, se bo ameriška pomoč obnovila.