Maoisti vstopili v nepalski parlament

Nepalski parlament s spremembo ustave maoistom omogočil vstop v parlament. Vstop predstavlja prelomnico, saj bodo prvič v zgodovini v parlamentu zastopani predstavniki nižje hindujske kaste.

Objavljeno
15. januar 2007 17.49
Nepalski maoistom so s spremembo ustave omogočili vstop v parlament
Katmandu - Nepalski parlament je danes soglasno sprejel začasno ustavo, ki je maoistom omogočila vstop v parlament. Zatem se je parlament razpustil, nadomestil pa ga je nov sklic zakonodajnega telesa, v katerega so vstopili tudi nekdanji komunistični uporniki. S tem se je končalo desetletje državljanske vojne v tej himalajski državici.

V novem 330-članskem enodomnem parlamentu je tako zastopanih 83 maoistov. To je njihov prvi korak v uradno politiko, potem ko so se lani odpovedali desetletje dolgemu uporu. Vstop maoistov v parlament predstavlja prelomnico tudi zato, ker bodo poslej v zakonodajnem telesu prvič zastopani predstavniki nižje hindujske kaste.

Maoisti obenem predstavljajo drugo največjo skupino v parlamentu. "Danes je dan sprave med vsemi političnimi strankami in ljudstvom," je v parlamentu dejal nepalski premiera Girija Prasad Koirala.

Danes konstituirani parlament bo nadziral volitve v posebno skupščino, ki bo spisala novo trajno ustavo in se lotila tudi občutljivega vprašanja usode monarhije. Te volitve so predvidene za junija letos. Dotlej bo v veljavi danes sprejeta začasna ustava, ki je že bila tarča nekaterih kritikov, predvsem v točkah, ki zadevajo pristojnosti premiera in statusa monarhije.

Maoisti so konec lanskega leta dosegli dogovor z zvezo sedmih strank, s katerim so obljubili, da bodo orožje in borce dali pod nadzor posebnih kampov, nad katerimi bodo bdeli Združeni narodi. Omenjene stranke in maoisti so se že aprila 2006 združili na protestih, ki so privedli do konca 14 mesecev neposredne vladavine kralja Gyanendre, ki je oblast prevzel prav z namenom boja proti upornikom.

Maoisti so krvavo "ljudsko vojno" začeli 1996 z namenom vzpostavitve komunistične republike v Nepalu. Konflikt je terjal najmanj 12.500 življenj in je hudo zamajal že tako šibko nepalsko gospodarstvo.