Mario Monti mandatarstvo sprejel s pridržkom

Prva naloga mandatarja finančna sanacija Italije.

Objavljeno
13. november 2011 19.50
Posodobljeno
13. november 2011 19.50
M.U./STA
M.U./STA
RIM – Mandatar italijanske tehnične vlade je pričakovano postal Mario Monti. Po celodnevnih posvetovanjih s parlamentarnimi strankami ga je na to mesto imenoval predsednik Giorgio Napolitano. Monti je mandatarstvo sprejel s pridržkom, saj želi najprej preveriti, ali ima v parlamentu podporo za svojo ministrsko ekipo.

Prva naloga mandatarja finančna sanacija Italije

Monti se je po prejemu mandatarstva Napolitanu zahvalil za zaupanje in dejal, da nalogo prevzema z občutkom odgovornosti in v službi države, ki se je znašla v težkem položaju. Kot prvo nalogo je napovedal finančno sanacijo države in oživitev gospodarske rasti, vendar z občutkom za socialno pravičnost. Italija mora postati jedro moči Evropske unije, ne pa biti njen šibki člen, je dejal Monti.

Italijanski predsednik pa je ob imenovanju Montija povedal, da mora država ponovno pridobiti zaupanje finančnih trgov, za kar bo treba sprejeti še dodatne protikrizne ukrepe. Zato se morajo izogniti predčasnim volitvam, tehnični vladi pa zagotoviti čim širšo podporo za nujne reformne ukrepe. To je v interesu države.

Podpora strank da, a s pogoji

Montiju je podporo napovedal širok krog strank, vendar večinoma s pogoji. Največ upanja vanj polagajo v Demokratski stranki, ki mu napoveduje trdno podporo in ocenjujejo, da bi njegova tehnična vlada morala imeti mandat za širok spekter reform, tudi reformo volilnega sistema. Ljudstvo svobode na drugi strani namerava Montijevo vlado podpreti le, če bo njegov program temeljil na reformnih zahtevah Evropske centralne banke in obljubah, ki jih je Italija dala Bruslju. Podporo so pripravljeni tudi v vsakem trenutku umakniti. Sekretar Ljudstva svobode Angelino Alfano je po pogovoru z Napolitanom dejal, da bodo podprli le tehnično vlado, v kateri ne bo ministrov, ki bi bili nastrojeni proti Silviu Berlusconiju. Montijevo vlado nameravata podpreti tudi tako imenovani Tretji pol in leva stranka Italija vrednot, ki pa sprva želi videti program in ekipo nove vlade. Da Montijeve vlade ne bodo podprli, so napovedali v Severni ligi, ki se umika v opozicijo.