Mastrogiacomo na svobodi

Italijanskega novinarja Daniela Mastrogiacoma, ki so ga pred dvema tednoma ugrabili v Afganistanu, so talibi spustili na prostost.

Objavljeno
19. marec 2007 18.01
Daniele Mastrogiacomo na posneteku TV mreže Euronews
Rim/Kabul - Novinar italijanskega časnika La Repubblica Daniele Mastrogiacomo, ki so ga pred dvema tednoma ugrabili v Afganistanu, je bil izpuščen na prostost, je danes sporočil italijanski premier Romano Prodi. 52-letnega novinarskega veterana so sicer v provinci Helmand sprejeli v bolnišnico, vendar je po navedbah Prodija dobrega zdravja.

Afganistanska tiskovna agencija je medtem prejela zvočni posnetek vojaškega poveljnika talibov v Afganistanu Mule Dadule, v katerem slednji pojasnjuje, da je bil Mastrogiacomo izpuščen v zameno za osvoboditev petih talibskih zapornikov, med njimi tudi Dadulinega brata Mansura Ahmada. Novinarjevega afganistanskega prevajalca, ki je bil ugrabljen hkrati z njim, pa uporniki še vedno zadržujejo, je še povedal Dadula.

Afganistanski varnostni viri so v preteklih dneh govorili o izmenjavi dveh talibskih zapornikov za Mastrogiacoma in njegovega prevajalca.

Mastrogiacoma so talibi ugrabili pred skoraj dvema tednoma, ko je bil ta na poti v nemirno afganistansko provinco Helmand. Za izpustitev novinarja so afganistanski talibi od Rima sprva zahtevali začetek pogajanj o umiku 1900 italijanskih vojakov iz Afganistana, v nasprotnem primeru pa naj bi Mastrogiacoma ubili.