Med nemškimi profesorji preiskava zaradi korupcije

Nemško tožilstvo preiskuje profesorje z več kot desetih univerz, ki naj bi od študentov jemali podkupnine v višini od 4000 do 20.000 evrov. Vlogo posrednika med študenti in profesorji naj bi igral nek zasebni znanstveni inštitut. 

Objavljeno
22. avgust 2009 20.03
L.Š./STA
L.Š./STA
Berlin - Nemško tožilstvo preiskuje okoli 100 univerzitetnih profesorjev, ki naj bi od študentov jemali podkupnine. Profesorji z več kot desetih univerz naj bi v zameno za podkupnino v višini od 4000 do 20.000 evrov študentom olajšali pot do doktorskega naziva, poročajo nemški mediji.

Tožilstvo je preiskavo uvedlo po preiskavi prostorov zasebnega inštituta za znanstveno sodelovanje v Bergisch-Gladbachu pri Kölnu. Inštitut naj bi igral vlogo posrednika med študenti in profesorji.

Direktor inštituta je bil pred meseci obsojen na tri leta in pol zapora, ker je igral vlogo posrednika v primeru profesorja na pravni fakulteti iz Hannovra, ki je študentom pomagal do akademskega naziva v zameno za denar ali spolne usluge.

Profesor, ki je bil obtožen, da je prejel več kot 184.000 evrov v zameno za bolj popustljiv pregled doktorskih disertacij 69 študentov, je bil obsojen na štiri leta zapora.