Med zmagovalci tudi ženska

V Združenih arabskih emiratih se bodo začele prve volitve v njihovi 35-letni zgodovini. Okoli 450 kandidatov, med njimi 65 žensk, kandidira za 20 sedežev v 40-članskem zveznem narodnem svetu.

Objavljeno
16. december 2006 19.33
Med kandidati na prvih volitvah v ZAE je veliko žensk
Abu Dabi - V Združenih arabskih emiratih so danes potekale prve volitve v 35-letni zgodovini te države. Danes so člane zveznega narodnega sveta - svetovalnega telesa vlade, ki ga mnogi vidijo kot nekakšnega predhodnika parlamenta - volili v prestolnici Abu Dabi in emiratu Fudžeira, v ostalih petih emiratih pa jih bodo v ponedeljek in v sredo. Volitev v Abu Dabiju, kjer so izbirali štiri člane sveta, udeležilo okoli 60 odstotkov od 1741 volilnih upravičencev, en sedež pa je pripadel ženski.

En sedež bo pripadal ženski

Amala Abdulah al Kubajsi je na današnjih volitvah z 265 glasovi podpore zasedla tretje mesto in bo tako skupaj s še tremi izbranci v zveznem narodnem svetu predstavljala Abu Dabi, je povedal član volilnega odbora. "To je čast, ki jo bom nosila vse življenje. Je dokaz, da so prebivalci emiratov politično zavedni," pa je svoj uspeh komentirala al Kubajsijeva ter dodala, da je "sodelovanje žensk v javnem življenju zelo pomembno".

"Današnji dan je eden najpomembnejših v zgodovini Združenih arabskih emiratov ," je v uvodniku zapisal tamkajšnji časnik Gulf News. "To je prvi in previden korak na dolgi poti demokracije, za katero sedaj država čuti, da jo je sposobna sprejeti," še piše časnik. V uvodniku dnevnika Al Bajan pa so zapisali, da bo ta dan "ostal zapisan v nacionalnem spominu".

Vlada se je učinkovito zavarovala pred kakršnokoli možnostjo, da bi v državi zaradi volitev prišlo do večjih sprememb. Tako je denimo sama izmed skupno več kot 800.000 državljanov izbrala 6700 tistih, katerim je podelila volilno pravico, poleg tega pa je sedeže v zveznem narodnem svetu razporedila tako, da jih samo 20 zasedejo voljeni predstavniki, medtem ko je preostala polovica na ta položaj imenovana. Svet tudi nima nobenih formalnih pristojnosti.

Združeni arabski emirati so ena najbolj liberalnih in sodobnih držav na Arabskem polotoku. Kljub temu pa na področju razvoja demokracije država zaostajajo, saj so njene sosede, celo konservativna Savdska Arabija, že imele volitve v taki ali drugačni obliki.

"Ne gre še za pravo demokracijo"

Volitve označujejo kot velik korak za 800.000 državljanov emiratov, ki imajo skupno kar 4,5 milijona prebivalcev, vendar bodo pri delitvi oblasti skoraj povsem brez pomena. "Ne gre še za pravo demokracijo, gre za pripravo na volitve čez štiri leta," je pojasnila ena od kandidatk za osem sedežev v Dubaju. Svet, v katerega je imenovanih 20 članov, nima dejanske oblasti, saj njegovo mnenje za vlado ni obvezujoče.

Svet kot predhodnik parlamenta

Izvoljeni svet naj bi bil predhodnik parlamenta, ki pa je še leta daleč. Država nima volilne zakonodaje, nobenih okvirov za ustanovitev političnih strank, v ustavi pa ni določil, ki bi se nanašala na parlament. V državi sicer živi skoraj 80 odstotkov tujcev, ki nimajo volilne pravice.

V bogati državi, v kateri so državljani privilegirana manjšina z brezplačnim stanovanjem in dostopom do donosnih vladnih služb, je sicer le malo glasnih zahtev po volitvah. Mnogi trdijo, da je cvetoče gospodarstvo dokaz uspešnega dela vlade. Volitve naj bi tako pripravili le zato, ker jih organizirajo tudi drugod in je bilo nenavadno, da jih niso tudi v Združenih arabskih emiratih, kjer se ponašajo z eno najvišjih stopenj izobraženosti na svetu.

Na volitvah ženske predstavljajo okoli 15 odstotkov kandidatov. Ženske danes lahko volijo in kandidirajo v vseh zalivskih državah, razen v Savdski Arabiji, kjer jim ni dovoljeno sodelovati na lokalnih volitvah. V Bahrajnu je bila novembra izvoljena prva poslanka v kaki arabski zalivski državi. V Kuvajtu so ženske na junijskih volitvah prvič volile in kandidirale. Poslanka ni bila izvoljena, je pa dobila ženska položaj v vladi. Tudi v Katarju in Omanu so potekale volitve.