Medicinske sestre obsojene na smrt

Evropska komisija je obsodila odločitev libijskega sodišča za smrtno kazen petih mednarodnih medicinskih delavcev zaradi domnevno namerne okužbe 400 libijskih otrok z virusom HIV.

Objavljeno
19. december 2006 18.55
Tripoli - Libijsko sodišče je obsodilo pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika na smrt zaradi namerne okužbe 400 libijskih otrok z virusom HIV. Medicinski delavci naj bi otroke okužili z infuzijo. Zahodni strokovnjaki, nasprotno trdijo, da so bili otroci okuženi zaradi slabih higienskih razmer v bolnišnici, še pred možnostjo medicinske okužbe. Obramba je že napovedala pritožbo na libijsko vrhovno sodišče. V Bruslju so medtem že izrazili razočaranje in pretresenost nad odločitvijo v Tripoliju. Pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika naj bi usmrtili z obešanjem ali ustrelili.

Mednarodna obsodoba smrtne kazni v Libiji

Na razsodbo libijskega sodišča se je odzvala Evropska komisija, ki je odločitev za smrtno obsodbo petih bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika označila za nesprejemljivo. Komisija je vnovič poudarila, da nasprotuje smrtni kazni ne glede na primer in okoliščine, v katerih je izrečena. "Te obsodbe preprosto ne moremo sprejeti in pričakujemo, da bodo primer sedaj obravnavale oblasti na višji ravni," je danes v Bruslju poudaril tiskovni predstavnik komisije Johannes Laitenberger.

"Trdno upam, da bo zdravniško osebje pomiloščeno, v duhu vzajemnega spoštovanja in človekoljubnega sočutja, ki je spremljalo tudi intenzivne pogovore med Evropsko unijo in drugimi partnerji ter družinami otrok iz Bengazija," poudarja v sporočilu za javnost komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner.

EU je novembra 2004 začela izvajati akcijski načrt za tehnično in medicinsko pomoč prizadetim v primeru Bengazi. V okviru akcijskega načrta, ki ga ob podpori komisije in držav članic izvajajo libijske oblasti, je komisija Libiji že namenila dva milijona sredstev, prav tako pa nameravajo v prihodnje za pomoč v primeru Bengazi prispevati tudi številne države članice.

Predstavnik Bele hiše Tony Snow je medtem izrazil obžalovanje nad razsodbo sodišča v Tripoliju.

Libija ne popušča

Libijski zunanji minister Abdul Rahman Šalgam je danes poudaril, da Libija ne bo klonila pred pritiski mednarodne skupnosti. Po mnenju libijskega ministra za pravosodje Alija al Hasnavija libijsko sodstvo zagotavlja dovolj varovalk za zaščito obsojencev. Ob tem je poudaril, da se Bolgarke in Palestinec lahko pritožijo na vrhovno sodišče, ki bo po njegovih besedah preverilo, če je v sodnem procesu prišlo do napak.

Obsodba Sveta Evrope

Svet Evrope je v sporočilu za javnost prav tako izrazil ostro nasprotovanje današnji odločitvi libijskega sodišča, ki je pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika obsodilo na smrt zaradi namerne okužbe 400 libijskih otrok z virusom HIV.

SE je poudaril, da je potrebno smrtno obsodbo medicinskih sester in zdravnika še posebej ostro obsoditi. Po mnenju SE namreč otroci, okuženi z virusom HIV, s sojenjem niso ničesar pridobili, le odvrnili so pozornost od potreb okuženih otrok po ustrezni pomoči in zdravniški oskrbi. Edina spodobna rešitev bi bila po oceni SE izpustitev medicinskih sester in zdravnika in osredotočenje na pomoč otrokom, so sporočili iz SE.

Razsodbo so ostro kritizirali in označili za nesprejemljivo tudi Amnesty International, Svetovno zdravniško združenje in Mednarodni svet medicinskih sester.

Dolgotrajno sojenje

Bolgarske medicinske sestre in palestinski zdravnik so bili na smrt obsojeni že na prvem sojenju v Bengaziju leta 2004, nato pa je libijsko vrhovno sodišče po pritisku mednarodne javnosti sodbo zavrnilo in odredilo ponovno sojenje, ki se je začelo maja letos. Obsojeni so bili, da so 426 libijskih otrok v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili z virusom HIV. 51 okuženih otrok je medtem že umrlo. Šesterica je v zaporu že od leta 1999, po nekaterih navedbah pa naj bi jih mučili in tako od njih izsilili tudi priznanje za očitana dejanja.

Evropski komisar Franco Frattini je v Bruslju že izrazil razočaranje in pretresenost nad odločitvijo sodišča, da bolgarske medicinske sestre in palestinskega zdravnika obsodi na smrt. Pri tem je izrazil upanje, da bodo "libijske oblasti ponovno pretehtale to odločitev", ki je po njegovih besedah "prepreka pri sodelovanju z EU".

Na drugi strani so svojci okuženih otrok navdušeno pozdravili izrek sodbe. Pred sodiščem se je zbralo več kot 50 staršev okuženih otrok, ki so nosili transparente z napisi "smrt za morilce otrok" in "HIV made in Bulgaria".

Bolgarija proti smrtni kazni za medicinske sestre

Predsednik bolgarskega parlamenta Georgi Pirinski je Libijo pozval, naj kazni ne izvrši. "Kategorično in odločno zavračamo potrditev smrtnih kazni ter izražamo naše najgloblje prepričanje, da takšne kazni ne smejo biti izvršene," je dejal Pirinski.

"Libijske oblasti rotimo, naj tega na dovolijo," je še dodal predsednik bolgarskega parlamenta ter poudaril, da obsojanje nedolžnih ljudi na smrt le ščiti resnične krivce za okužbe libijskih otrok s HIV.

Primer je vzbujal veliko pozornosti v mednarodni skupnosti. V začetku novembra se je na stran obtoženih medicinskih delavcev postavilo tudi več kot sto Nobelovih nagrajencev. Libijskega voditelja Moamerja Gadafija so v pismu opozorili, da so obtožbe nepravične, in da so bili nesrečni libijski otroci okuženi še pred prihodom tujih zdravstvenih delavcev. Kot je že leta 2003 ugotovil svetovno priznani strokovnjak za aids Luc Montagnier, se je virus takrat razširil zaradi "slabih higienskih razmer" na kliniki.