Mednarodne sile preiskale hišo Karadžićevega pomagača

Pripadniki sil Evropske unije EUFOR in zveze Nato v BiH so na Palah preiskali hišo Radomirja Kojića za katerega sumijo, da je pomagal nekaterim haaškim obtožencem, med drugim Karadžiću.

Objavljeno
10. februar 2007 14.54
Iskanje Karadžića
Sarajevo - Pripadniki sil Evropske unije EUFOR in zveze Nato v BiH so danes na Palah blizu Sarajeva preiskali hišo Radomirja Kojića, osumljenega sodelovanja pri skrivanju domnevnih vojnih zločincev, obtoženih pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Po besedah predstavnika zveze Nato Dereka Chappella naj bi Kojić nekaterim najbolj iskanim bosanskim Srbom nudil skrivališče pred roko pravice.

Kojić je po podatkih lokalnih virov člen v verigi, ki podpira tudi nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki je kljub obtožnici haaškega sodišča za vojne zločine in zločine proti človečnosti med vojno v BiH še vedno na prostosti. Po besedah Chappella so z akcijo poskušali pridobiti pomembne informacije o Karadžiću. Kot je še dodal, so ljudje, ki podpirajo haaške obtožence, vpleteni v organiziran kriminal, o Kojiću pa trenutno poteka tudi preiskava zaradi suma pranja denarja in utaje davkov.

Ameriški veleposlanik v BiH Douglas McElhaney je medtem izrazil prepričanje, da je tako v BiH kot tudi v sosednjih državah veliko ljudi, ki vedo, kje se Karadžić nahaja. Dodal je, da bodo ZDA še naprej izvajale pritisk na lokalne oblasti, da se obtožene vojnih zločinov na ozemlju nekdanje Jugoslavije odkrije in pripelje pred sodišče.