Medparlamentarno srečanje o lizbonski strategiji

V Bruslju se začenja dvodnevno medparlamentarno srečanje o lizbonski strategiji, ki ga pripravljata Evropski parlament in parlament predsedujoče EU, Nemčije.

Objavljeno
05. februar 2007 08.56
Mitja Slavinec (LDS)
Bruselj - V Bruslju se bo danes začelo dvodnevno medparlamentarno srečanje o lizbonski strategiji, ki ga pripravljata Evropski parlament in parlament predsedujoče EU, Nemčije. Udeleženci bodo razpravljali o napredku pri izvajanju lizbonske strategije, poseben poudarek pa bo na trajnostnih virih energije, notranjem trgu in inovacijah ter ustvarjanju delovnih mest in socialnih vidikih. Srečanja se bo udeležila tudi delegacija odbora državnega zbora za zadeve Evropske unije (OEU).

Poleg poslancev Evropskega parlamenta in poslancev nacionalnih parlamentov članic EU bosta na srečanju sodelovala tudi predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

EU najbolj konkurenčno gospodarsko območje na svetu?

Sodelujoči bodo oblikovali skupna parlamentarna stališča za prispevek k razpravi o lizbonski strategiji, ki bo osrednja tema marčnega vrha EU. Z uresničitvijo strategije, ki so jo voditelji članic EU sprejeli na vrhu v Lizboni leta 2000, naj bi EU postala najbolj konkurenčno in dinamično gospodarsko območje na svetu.

Delegacijo OEU bo vodil podpredsednik odbora Mitja Slavinec, v delegaciji pa bodo še člani odbora Milan M. Cvikl, Jakob Presečnik in Tomaž Štebe. Slavinec bo na srečanju sodeloval v delovni skupini, ki bo razpravljala o notranjem trgu in inovacijah, kjer bo predstavil poglede Slovenije do izzivov, s katerim se srečuje notranji trg. V tej skupini bo s svojim prispevkom sodeloval tudi Štebe. Presečnik se bo udeležil zasedanja delovne skupine na temo trajnostne energije, Cvikl pa bo sodeloval pri delu tretje delovne skupine na temo človeški kapital. Na srečanju bosta sodelovala tudi predstavnika državnega sveta Marta Turk in Jožko Čuk.

Tretje medparlamentarno srečanje o lizbonski strategiji bosta vodila predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in predsednik nemškega bundestaga Norbert Lammert.