Medvedjev brani svojo avtoriteto

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zavrnil očitke, da ima v Rusiji dejansko vso oblast v rokah njegov predhodnik in sedanji premier Vladimir Putin. Medvedjev je ob tem pohvalil "novo" politiko ameriškega predsednika Baracka Obame. 

Objavljeno
19. september 2009 16.26
Da. O./STA
Da. O./STA
Washington - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zavrnil očitke, da ima v Rusiji dejansko vso oblast v rokah njegov predhodnik in sedanji premier Vladimir Putin. "V naši državi, kjer je toliko birokracije, nihče niti s prstom ne migne, dokler jaz ne podpišem ukaza, čeprav so mnenja glede pristojnosti deljena," je poudaril.

V pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN je ruski predsednik še dejal, da je samo on pristojen tudi za sprejemanje vseh odločitev s področja zunanje politike. V obsežnem pogovoru je Medvedjev tudi pohvalil ameriškega predsednika Baracka Obamo za njegova prizadevanja, da bi rešil številne probleme. Ruskemu predsedniku je všeč tudi to, da njegov ameriški kolega posluša stališča svojih sogovornikov, tudi če se z njimi ne strinja.


Eno od vprašanj, glede katerih sta Washington in Moskva na različnih bregovih, je iranski jedrski program. Medvedjev je glede tega izrazil prepričanje, da Iran glede jedrskega programa potrebuje določene spodbude.


Glede sistema protizračne obrambe S-300, ki ga je Rusija nedavno prodala Iranu in ki je vzbudil zaskrbljenost predvsem v Izraelu, pa je Medvedjev zatrdil, da gre za obrambni sistem, katerega prodaja je v skladu z mednarodnim pravom. Na vprašanje, ali se ne boji, da bi Izrael iz zaskrbljenosti utegnil napasti Iran, je Medvedjev odvrnil, da so mu izraelski predstavniki zagotovili, da ne načrtujejo napada.


Ruski predsednik je bil tudi kritičen do ruskega gospodarstva, predvsem do dejstva, da je to odvisno od surovin. "Stopnja korupcije je nesprejemljiva," tudi moti Medvedjeva.


Ruski predsednik je zavrnil očitke, da Kremelj spodbuja zatiranje novinarjev, je pa priznal, da regionalne oblasti "zelo pogosto ne marajo kritičnih člankov o sebi".