Medvedjev napovedal investicije v Srbiji

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v Beogradu napovedal več pomembnih ruskih investicij v Srbiji in državi zagotovil nadaljnjo podporo Moskve, kar zadeva vprašanje Kosova.

Objavljeno
20. oktober 2009 22.54
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Beograd - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v Beogradu napovedal več pomembnih ruskih investicij v Srbiji in državi zagotovil nadaljnjo podporo Moskve, kar zadeva vprašanje Kosova. S srbskim predsednikom Borisom Tadićem sta se tudi zavzela za krepitev sodelovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tadić se je ruskemu gostu zahvalil za načelno podporo Rusije srbski ozemeljski celovitosti in suverenosti. Ob tem je ponovil stališče Beograda, da Srbija ne bo nikoli priznala neodvisnosti Kosova. Zahteval je nova pogajanja o statusu Kosova, Medvedjev pa mu je ob tem obljubil nadaljnjo podporo Moskve.

 

"Rusija bo še naprej podpirala ozemeljsko celovitost in suverenost Srbiji na temelju mednarodnega prava. Bomo pa podpirali tudi druge odločitve Srbije, kot denimo tiste glede približevanja evroatlantskim povezavam," je dejal Medvedjev.

 

Ruski predsednik je po pogovorih s Tadićem napovedal tudi pomembne ruske investicije v Srbiji. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za gradnjo plinovoda Južni tok, posodobitev srbskega naftnega monopolista Nis.

 

Srbija in Rusija sta ob obisku Medvedjeva danes podpisali tudi sedem dvostranskih sporazumov, med drugim o ustanovitvi skupnega podjetja med ruskim gigantom Gazprom in srbskim dobaviteljem plina Srbijagas, gradnji podzemnega rezervoarja za plin v Banatskem Dvoru v Vojvodini ter o ustanovitvi skupnega humanitarnega centra v Nišu za primer izrednih razmer in preprečevanje naravnih katastrof. Državi sta med drugim sklenili tudi sporazuma o sodelovanju notranjih ministrstev in parlamentov.

 

Tadić je za medije potrdil, da je Rusija Srbiji odobrila posojilo v vrednosti milijarde evrov. Po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi tretjino posojila namenili za pokritje proračunskega primanjkljaja Srbije, preostali denar pa za projekte, v katerih bi sodelovala ruska podjetja.

 

Medvedjev, ki je prvi ruski predsednik na obisku v Srbiji, se je danes udeležil tudi slovesnosti ob 65. obletnici osvoboditve Beograda v drugi svetovni vojni 20. oktobra 1944, pri kateri so sodelovali tudi pripadniki ruske Rdeče armade. Skupaj s Tadićem je položil venec na spomenik osvoboditeljev Beograda v drugi svetovni vojni. "Ne glede na to, kdo bo na čelu držav, nas bo ta dan povezoval. Tedaj smo se skupaj borili za osvoboditev in tudi za izgradnjo neodvisnih držav," je po pogovorih s Tadićem poudaril Medvedjev.

 

Kot prvi tuji predsednik je Medvedjev danes tudi nagovoril srbski parlament, pri čemer je po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta poudaril, da Moskva ne nasprotuje članstvu držav Zahodnega Balkana v EU, temveč želi s prihodnjimi članicami unije imeti dobre dvostranske odnose.

 

Dejal je še, da sta Rusija in Srbija enotni, kar zadeva razumevanje strogih načel mednarodnega prava, kot primer konstruktivnih odnosov pa je omenil razglasitev neodvisnosti Kosova. Zavrnil je tudi vsakršno primerjanje dogajanja na Balkanu z razmerami na Kavkazu.

 

Izrazil je še željo, da bi Srbija postala pomemben akter v regiji in da bi sodelovala pri distribuciji ruskega plina. Nadaljnji razvoj tako gospodarskih kot političnih odnosov med državama po njegovih besedah ni le v interesu Balkana temveč celotne Evrope.

 

Medvedjev je v Beogradu tudi prejel najvišje odlikovanje Srbske pravoslavne cerkve, odlikovanje Svetega Save prvega reda. Ob tem je po poročanju Tanjuga ponovil, da bo Srbija še naprej pomagala Srbiji pri zaščiti njenih nacionalnih interesov tudi v najbolj zapletenih vprašanjih, kot je vprašanje Kosova. Dejal je še, da odlikovanje pomeni priznanje dobrih odnosov med državama, narodoma in cerkvama.

 

Ob obisku ruskega predsednika v središču srbske prestolnice danes veljajo poostreni varnostni ukrepi. Za varnost skrbi okoli 5000 srbskih policistov in okoli tisoč pripadnikov ruskih varnostnih sil. Številne beograjske ulice niso zaprte le za promet, temveč tudi za pešce.

 

Medvedjev se je v Beogradu nazadnje mudil februarja lani, ko je bil še namestnik ruskega premiera in predsednik odbora direktorjev ruskega energetskega giganta Gazprom. Pred njim je bil kot ruski predsednik na uradnem obisku v Beogradu, ki je bil tedaj še prestolnica ZRJ, junija 2001 sedanji ruski premier Vladimir Putin. Srbski predsednik Boris Tadić je bil v Moskvi decembra lani.