Medvedjev obsodil stalinistične čistke

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je ob dnevu spomina na žrtve političnih represij, ostro obsodil čistke, ki so v času Stalinove prevlade med leti 1920 in 1953, zahtevale na milijone življenj.

Objavljeno
30. oktober 2009 20.39
Š. Ro.
Š. Ro.
Moskva - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je ostro obsodil stalinistične čistke, ki so v zgodovini zahtevale milijone žrtev. "Nič ni tako pomembno kot človeško življenje. In nič ne upravičuje nasilja," je ob ruskem dnevu spomina na žrtve političnih represij v Rusiji zapisal na blogu ruske vlade-


Ob tem je dodal, da so nekateri ruski politki v zadnjem času želeli Stalinovo delovanje prikazati v boljši luči. V času predsedovanja predsednika Vladimirja Putina so Stalina namreč mnogokrat pojmovali kot velika voditelja, ki je Sovjetsko zvezo spremenil v velesilo. Medvedjev je ob tem še dejal, da bi mračni trenutki nekdanje Sovjetske zveze morali imeti mesto v kolektivnem spominu ruskih državljanov tako kot zmaga leta 1945.

 

Medvedjev je v blogu podal nekaj zanj netipičnih kritik na nekdanji režim. "Spomin na tragedije je enako svet kot spomin na zmage. Zelo je pomembno, da mladi razumejo in sočustvujejo z eno največjih tragedij v ruski zgodovini," je poudaril. "Nemogoče si je predstavljati obseg Stalinove represije, med katero je bilo usmrčeno na tisoče ljudi."

 

Ob tem je dodal, da je še vedno veliko tistih, ki menijo, da so te žrtve upravičili višji državni cilji. "Vendar pa noben uspeh, ambicija ali razvoj države ne morejo upravičiti cene bolečine in človeških življenj," še piše na blogu ruskega predsednika. V Moskvi v spomin na Stalina še vedno obstaja kavarna, eno od sten na postaji podzemne železnice še vedno krasi Stalinov slavni slogan.