Medvedjev: Postavitve raket ne bo

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v  potrdil, da se je Rusija odpovedala načrtom za postavitev raket v eksklavi Kaliningrad, ko so se ZDA odločile, da opustijo gradnjo dela protiraketnega ščita v vzhodni Evropi.

Objavljeno
26. september 2009 10.38
Pittsburgh - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v petek v ameriškem Pittsburghu potrdil, da se je Rusija odpovedala načrtom za postavitev raket v eksklavi Kaliningrad, ko so se ZDA odločile, da opustijo gradnjo dela protiraketnega ščita v vzhodni Evropi.


"Dejal sem, da bomo rakete iskander postavili v odgovor na odločitev o postavitvi protiraketnega ščita. Ker je bila ta odločitev odpovedana, sem seveda sprejel odločitev, da se rakete iskander ne postavijo," je za novinarje ob robu vrha držav 620 v Pittsburghu dejal Medvedjev.

 

Moskva je sicer že minuli teden sporočila, da se je odpovedala grožnji o postavitvi raket v ruski eksklavi Kaliningrad ob Baltiku, ki jo sicer obkrožajo članice zveze Nato.

 

Rusija je v preteklosti glasno nasprotovala ameriškim načrtom o postavitvi protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, za kar se je zavzemal nekdanji ameriški predsednik George Bush.

 

Njegov naslednik Barack Obama je ta načrt opustil, kar je v delih vzhodne Evrope, kjer se še vedno bojijo ruskega posredovanja, povzročilo nezadovoljstvo, v Moskvi pa so to toplo pozdravili.