Medvedjev pozval k izpustitvi članic Pussy Riot

Kot je dejal, mu gre sicer na bruhanje ob tem, kar so dekleta storila, a se mu zdi neproduktivno jih zadrževati v zaporu.

Objavljeno
12. september 2012 21.04
Posodobljeno
12. september 2012 21.10
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Moskva - Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes pozval k izpustitvi članic ruske pank skupine Pussy Riot, ki jih je sodišče avgusta spoznalo za krive z verskim sovraštvom vzpodbujenega huliganstva ter jih obsodilo na dve leti zapora s prisilnim delom. Njegov poziv, ki kaže, da bi lahko članice skupine v kratkem izpustili, je že pozdravila obramba skupine.

Medvedjev je po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudaril, da mu gre sicer na bruhanje zaradi tega, kar so storile članice skupine, njihovega videza v moskovski cerkvi in histerije, ki spremlja vse to. »Neprijetno mi je o tem govoriti. A to je moje osebno stališče,« je dodal. Vendar se po drugi strani ruskemu premieru tudi zdi, da pa bi bilo neproduktivno, če bi jih še naprej zadrževali v zaporu. »Po mojem mnenju bi pogojna obsodba zadostovala, upoštevajoč čas, ki so ga že preživele v priporu,« je na srečanju s člani Enotne Rusije danes še poudaril Medvedjev.

Naklonjenost Medvedjeva izpustitvi članic skupine Pussy Riot je že pozdravila obramba, ki se medtem pripravlja na pritožbeni postopek 1. oktobra na moskovskem sodišču. Eden izmed odvetnikov skupine Pussy Riot Nikolaj Polozov zato upa, da bo podobno stališče kot Medvedjev zavzelo tudi sodišče.

Pankovska zasedba Pussy Riot je 21. februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, z barvastimi kapucami čez obraz izvedla punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Vladimirja Putina, ki se je tedaj potegoval za tretji predsedniški mandat. Obsodile so tudi Rusko pravoslavno cerkev »poveličevanja gnilih diktatorjev«.

Tri članice Pussy Riot - 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič - je sodišče zaradi spornega protesta 17. avgusta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču. Obsodba je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje. Članicam skupine je sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo nato zahtevalo tri leta, sodnica pa se je odločila za dve leti.