Medvedjev za modernizacijo države

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v vsakoletnem nagovoru državljanov pozval k temeljiti reformi gospodarstva. Poleg tega je prepričan, da bi morala ruska vlada postati bolj transparentna, korupcija pa kaznovana.

Objavljeno
12. november 2009 13.32
Ma. J.
Ma. J.
Moskva - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v vsakoletnem nagovoru državljanov pozval k temeljiti reformi gospodarstva. Dejal je, da sovjetski model ne deluje več, in da je preživetje Rusije odvisno od hitre modernizacije osnovane na demokratičnih inštitucijah.

Gospodarstvo, ki temelji na nafti in ostalih surovinah, je potrebno po mnenju ruskega predsednika obuditi z investicijami v visoko tehnologijo. »Namesto primitivnega gospodarstva, osnovanega na surovinah, bomo ustvarili pametno gospodarstvo, edinstveno znanje ter nove dobrine in tehnologije, ki bodo uporabne za ljudi,« je dejal Medvedjev. »Namesto arhaične družbe, v kateri voditelji mislijo in odločajo za vse, bomo postali družba inteligentnih, svobodnih in odgovornih ljudi,« je še dodal ruski predsednik.

Medvedjev je poleg tega pozval k hitrim reformam, saj več kot milijonu ruskega prebivalstva grozi, da bodo izgubili službo. »Ne moremo več čakati. Modernizirati moramo celotno industrijo. Od tega je odvisno preživetje našega naroda v modernem svetu,« je povedal Medvedjev.

Medvedjev za bolj transparentno vlado


Potem, ko je v govoru pred letom dni Medvedjev poskrbel za presenečenje, ko je napovedal namestitev raket v bližini Poljske, se je tokrat se je osredotočil na preobrazbo Rusije v modernejšo in bolj odprto državo. Prepričan je, da bi morala ruska vlada postati bolj transparentna, korupcija pa kaznovana.

Poleg tega je Medvedjev obljubil, da bo okrepil demokratične inštitucije, obenem pa posvaril, da bo vsak poskus oslabitve nacionalne stabilnosti z »demokratičnimi slogani« ustavljen. »Svoboda pomeni odgovornost in upam, da se tega vsi zavedajo,« je dejal. Ruski predsednik je obljubil še pragmatično zunanjo politiko, ki bo izboljšala življenjski standard v Rusiji.

Sicer pa je ruski predsednik v današnjem nagovoru predlagal tudi zmanjšanje števila časovnih pasov v Rusiji, saj naj bi to povečalo učinkovitost njenega gospodarstva. Rusija se namreč od eksklave Kaliningrad na zahodu do Čukotke na vzhodu razteza skozi kar 11 časovnih pasov. Medvedjev tako meni, da bi bilo dobro objektivno preučiti ekonomske prednosti in slabosti morebitnega zmanjšanja števila pasov.