Medvedjev znova imenoval Kadirova na čelo Čečenije

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes znova imenoval Ramzana Kadirova za guvernerja Čečenije, nemirne ruske republike na Severu Kavkaza. Imenovanje 34-letnega Kadirova mora sicer še potrditi čečenski parlament, a bo to bolj ali manj zgolj še formalnost.

Objavljeno
28. februar 2011 22.33
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Moskva - Ramzan Kadirov se je na položaj povzpel leta 2004 po smrti očeta Ahmada Kadirova, ki je bil ubit v atentatu. Njegovo vodenje Čečenije je bilo uperjeno predvsem v boj proti islamskim upornikom, vendar pa ga obtožujejo tudi številnih kršitev človekovih pravic, mučenj in številnih izginotij tako upornikov kot političnih nasprotnikov.

"Moja primarna naloga je popolna likvidacija ostankov oboroženih skrajnežev in izkoreninjenje vseh razlogov, ki vodijo v ekstremizem, vahabizem in razbojništvo," je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA dejal Kadirov.

Kremelj se proti separatističnim upornikom na severu Kavkaza bori že vse od razpada Sovjetske zveze. V Čečeniji sta v 90. letih 20. stoletja potekali dve vojni, nakar je Kremelj leta 2000 v Groznem nastavil sebi lojalno vlado. Od takrat se je velik del islamskih upornikov preselil v sosednji ruski republiki Dagestan in Ingušetija, število terorističnih napadov v Groznem pa je v minulih letih občutno upadlo, še piše STA.