Mehika: po aretacijah v vrhu Zalivskega kartela porast nasilja

Policija je ob avtocesti v zvezni državi Jalisco našla trupla 17 ljudi, zvezanih z verigami in usmrčenih s streli.

Objavljeno
17. september 2012 17.08
Posodobljeno
17. september 2012 17.16
MEXICO-VIOLENCE/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico − Policija je ob avtocesti v zvezni državi Jalisco na zahodu Mehikie včeraj našla trupla 17 ljudi, zvezanih z verigami in usmrčenih s streli.

Odgovornosti za zločin ni prevzela (še) nobena kriminalna skupina, čeprav pa je zvezna država Jalisco po pisanju francoske tiskovne agencije AFP znana po spopadih rivalskih mamilarskih kartelov.

Odkar je pred slabimi šestimi leti predsedniški položaj v Mehiki prevzel Felipe Calderón, ki je napovedal vojno mamilarskim kartelom in nad njih poslal vojsko, se je nasilje, povezano s prepovedanimi drogami, močno razmahnilo − v slabih šestih letih je tako umrlo okoli 60.000 ljudi. Razmere so se znova zaostrile v zadnjih dneh − že v petek so na severu države našli 16 trupel −, po aretaciji dveh vidnejših predstavnikov nekdaj mogočnega Zalivskega kartela.

Na začetku meseca so namreč mehiški marinci v zvezni državi Tamaulipas aretirali Maria Cárdenasa Guilléna, dober teden dni za njim pa še Jorgeja Eduarda Costillo, znanega kot El Coss, oba višja člana omenjene kriminalne združbe.

Po mnenju analitikov se bo nasilje še povečalo, saj se bosta največji mamilarski tolpi v državi − kartel Sinaloa, ki ga vodi najbolj iskani človek v Mehiki − Joaquin El Chapo Guzman, in zloglasna tolpa Los Zetas − najverjetneje spopadli za prevlado na ozemlju Zalivskega kartela.