Mehika v pričakovanju orkana Ingrid, Japonski se bliža tajfun

Tajfun je sedaj v Tihem oceanu južno od Japonske, spremlja pa ga veter s hitrostjo do 126 kilometrov na uro.

Objavljeno
15. september 2013 12.58
Philippines Asia Typhoon
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ciudad de Mexico/Tokio - Mehika po tropski nevihti, ki je prizadela njeno zahodno obalo, na vzhodu pričakuje močan orkan. Pred za ponedeljek pričakovanim prihodom orkana Ingrid, ki že sedaj s seboj prinaša veter s hitrostjo 138 kilometrov na uro, so z obale Mehiškega zaliva evakuirali več kot 5000 ljudi. Japonski pa se bliža močan tajfun.

Na vzhodu Mehike so nevarnost orkana razglasili na obali med mestoma Cabo Rojo in La Pesca.

Orkan, ki se sedaj nahaja v Mehiškem zalivu, naj bi se še okrepil in naj bi na mehiško vzhodno obalo prinesel tudi močno deževje, s tem pa tudi nevarnost poplav in zemeljskih plazov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tropska nevihta Manuel je že prispela na zahodno obalo ob Tihem oceanu, med katero je samo v treh dneh padlo dvakrat več dežja, kot ga imajo povprečno v mesecu dni. Po poročanju britanske BBC so najbolj prizadete zvezne države Oaxaca, Guerrero in Chihuahua.

Tropska nevihta Manuel naj bi se še danes na severozahodni obali preoblikovala v orkan.

Osrednji del Japonske naj bi medtem v ponedeljek dosegel tajfun Man-ji, ki naj bi s seboj prinesel močno deževje in veter. Tajfun je sedaj v Tihem oceanu južno od Japonske, spremlja pa ga veter s hitrostjo do 126 kilometrov na uro.

Tajfun naj bi prizadel japonsko prestolnico in okoliške regije, morda pa tudi Fukušimo, kjer si še vedno prizadevajo urediti razmere v tamkajšnji resno poškodovani jedrski elektrarni, iz katere v Tihi ocean odtekajo radioaktivne vode, poroča AFP.