Ukradli truplo vodje zloglasne tolpe Los Zetas

Mehiške oblasti so potrdile smrt vodje zloglasne kriminalne združbe Heriberta Lazcana, a njegovo truplo so pozneje ukradli.

Objavljeno
09. oktober 2012 08.46
Posodobljeno
09. oktober 2012 08.50
MEXICO-DRUGS/
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico - Mehiške oblasti so potrdile smrt vodje zloglasne kriminalne tolpe Los Zetas − Heriberta Lazcana, čigar truplo so identificirali s pomočjo prstnih odtisov in fotografij.

Lazcanovo truplo in truplo še enega moškega, ravno tako domnevnega pripadnika tolpe Los Zetas, so sicer davi ukradli iz pogrebnega doma. Kot je sporočil tožilec Homero Ramos iz zvezne države Coahuila, so trupli prepeljali v pogrebni dom v mestu Sabinas, kamor so danes vdrli zakrinkani napadalci. Ti so trupli naložili v pogrebni voz in izginili neznano kam.

Pred tem so mehiške oblasti sporočile, da je bil Lazcano ubit v strelskem obračunu s pripadniki posebnih enot mehiške vojske. Do obračuna je prišlo v mestu Progreso v zvezni državi Coahuila na severu Mehike.

Lazcano, ki je bil zaradi svoje brutalnosti znan tudi kot El Verdugo oziroma Rabelj, je menda odgovoren za številne umore, med drugim tudi za umor odgovornega urednika tijuanskega tednika, ki pogosto poroča o preprodaji prepovedanih drog, Francisca Ortiza Franca junija 2004.

Bil je eden od dveh glavnih voditeljev zloglasnega kartela Los Zetas in eden od najbolj iskanih ljudi v Mehiki. Za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije, so ameriške oblasti razpisale nagrado v vrednosti 3,8 milijona evrov, mehiške pa so ji dodale še dobra dva milijona evrov.

Heriberto Lazcano se je na vrh paravojaške organizacije povzpel potem, ko je mehiška vojska novembra 2002 ubila prvega vodjo kartela Los Zetas Artura Guzmána Decenasa, dve leti pozneje pa zajela njegovega namestnika Rogelia Gonzáleza Pizaño. Ko so mehiške oblasti marca 2003 aretirale tudi vodjo Zalivskega kartela Osiela Cardenasa Guillena, pod čigar oblast je pravzaprav spadala tolpa Los Zetas, se je Lazcano opogumil in se odločil, da bodo Los Zetas začeli delovati bolj neodvisno. Poleg tega je nadrejene v Zalivskem kartelu prepričal, da sklenejo zavezništvo s kartelom Beltrán Leyva, ki je Los Zetas omogočil vso infrastrukturo, da so droge začeli tihotapiti še sami. Od tedaj je tolpa močno utrdila svoj položaj − Los Zetas tako danes poleg kartela Sinaloa veljajo za najmočnejšo kriminalno združbo v državi.