Mehiški policisti razgnali stavkajoče učitelje

V spopadih je bilo ranjenih 29 protestnikov in 11 policistov. Pridržali so 31 ljudi, med njimi nobenega učitelja.

Objavljeno
14. september 2013 14.55
Mexico Teacher Protests
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico − V spopadih med mehiškimi policisti in protestniki, ki so včeraj izbruhnili v središču tamkajšnje prestolnice Ciudad de Mexico, je bilo ranjenih najmanj 40 ljudi. Policija je posredovala proti učiteljem, nezadovoljnim z reformo šolstva, čeprav se jih je večina sicer še pred intervencijo umaknila s trga.

Več sto policistov je z vodnimi topovi in solzivcem pregnalo nekaj sto preostalih stavkajočih, ki se kljub izteku roka, do katerega bi morali v skladu z odlokom zapustiti osrednji trg Zocalo − mehiška vlada se ga je odločila izprazniti pred tradicionalno slovesnostjo ob dnevu neodvisnosti, ki običajno poteka na njem −, niso umaknili.

Protestniki so se odzvali s zažigalnimi bombami in palicami ter postavljanjem barikad. Kljub temu je policija po pisanju AFP trg izpraznila v pol ure in pogasila manjše ognje, že uro pozneje pa so bili na delu čistilci, ki so odstranjevali smeti. Spopadi so se sicer nadaljevali na stranskih ulicah, pri tem pa je bilo ranjenih 29 protestnikov in 11 policistov.

Po podatkih policijskega poveljnika Manuela Mondragona so pridržali 31 ljudi, med njimi nobenega učitelja. Po besedah policije so pridržani anarhisti, ki so se pomešali med stavkajoče učitelje.