Mejni sporazum podpisan

Kosovo in Makedonija sta v petek podpisala sporazum o meji, ki je bila v preteklosti že izvor večjih napetosti med tamkajšnjimi Albanci in Makedonci. Dosežen sporazum so že pozdravili tako v EU kot v ZDA.

Objavljeno
17. oktober 2009 15.31
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Skopje/Priština - Kosovo in Makedonija sta v petek podpisala sporazum o meji, ki je bila v preteklosti že izvor večjih napetosti med tamkajšnjimi Albanci in Makedonci. Dosežen sporazum so že pozdravili tako v EU kot v ZDA.

 

Do sporazuma, ki bo dokončno določil več kilometrov sporne meje, sta državi prišli po več mesecih pogajanj. Po pričakovanjih naj bi zdaj prišlo tudi do vzpostavitve diplomatskih odnosov, kar je Skopje doslej zavračalo, dokler ne bi bil dosežen omenjen sporazum.

 

Okoli 2500 hektarov spornega ozemlja bo v skladu s sporazum prišlo pod Makedonijo, kar bo verjetno precej razjezilo tamkajšnje Albance. Območje je namreč po prihodu mednarodne uprave na Kosovo 1999 ostalo nedefinirano. Makedonija je sicer leta 2001 s tedanjo Zvezno republiko Jugoslavijo podpisala sporazum o meji, ki pa ni določal meje s Kosovom.

 

Še danes to območje, ki bo zdaj pripadlo Makedoniji, nadzira okoli 1000 ameriških pripadnikov mirovnih sil na Kosovu Kfor. Blizu tega območja so sicer leta 2001 tamkajšnji Albanci sprožili tudi upor proti oblastem v Skopju, ki je na koncu pripeljal do delitve oblasti med Makedonci in tamkajšnjo albansko manjšino.

 

V Prištini so sporazum že pozdravili kot zelo pomembnega za kosovsko državnost. Iz urada kosovskega predsednika Hashima Thacija so v petek zvečer sporočili, da ta sporazum krepi kosovsko državnost in "poglablja regionalno sodelovanje in stabilnost".

 

"Zgodovinski korak za krepitev regionalne stabilnosti" je pozdravil tudi posebni predstavnik EU na Kosovu in vodja mednarodnega civilnega urada v Prištini Pieter Feith. Švedsko predsedstvo EU je izpostavilo, da je Makedonija zdaj prva izmed držav nekdanje Jugoslavije, ki ima definirano celotno mejo.

 

Prištini in Skopju je čestital tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana, ki je izrazil upanje, da bo kmalu prišlo tudi do ratifikacije sporazumov v obeh parlamentih. V makedonskem sobranju naj bi se razprava o tem sicer začela že danes, navaja Mia.

 

Čestitkam pa se je pridružil tudi ameriški veleposlanik v Skopju, ki je izpostavil, da je vodstvo obeh držav dokazalo pomembno odločenost in da je bil zdaj narejen velik korak k stabilizaciji celotne regije.