Merkel: Arabske države so za mir

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob zaključku bližnjevzhodne turneje poudarila, da so Arabske države zainteresirane za vzpostavitev dolgoročnega miru z Izraelom in za stabilnost na Bližnjem vzhodu.

Objavljeno
06. februar 2007 17.07
Kuvajt/Dubaj - Nemška kanclerka in predsedujoča EU Angela Merkel je ob današnjem zaključku svoje štiridnevne bližnjevzhodne turneje v Dubaju poudarila, da so Arabske države zainteresirane za vzpostavitev dolgoročnega miru z Izraelom in za stabilnost na Bližnjem vzhodu. Merklova je kasneje odpotovala v Kuvajt, kjer je po srečanju s tamkajšnjim premierom šejkom Naserjem al Sabahom izrazila pripravljenost Nemčije za ponovne pogovore z Iranom o iranskem jedrskem programu.

Z dobrimi občutki

"Imam občutek, da so vsi naši arabski partnerji pripravljeni na sodelovanje pri iskanju rešitve konflikta na Bližnjem vzhodu," je izjavila Merklova v Dubaju v Združenih arabskih emiratih pred odhodom v Kuvajt. V Kuvajtu se je medtem dotaknila tudi iranske jedrske krize in poudarila, da je do uvedbe sankcij ZN proti Iranu prišlo, da bi Teheranu pokazali, da je mednarodna skupnost glede zahtev o prekinitvi iranskega jedrskega programa resna. Skupaj z gostiteljem, kuvajtskim premierom, sta izrazila upanje, da bo prišlo do ponovnih pogajanj z Iranom.

Zaskrbljenost nad jedrskim Iranom

Merklova je v ponedeljek v Abu Dabiju izrazila ostro nasprotovanje iranskemu bogatenju urana. "Zaskrbljeni smo nad iranskim jedrskim programom," je nemška kanclerka povedala novinarjem po srečanju s predsednikom Združenih arabskih emiratov Šejkom Kalifo bin Zajedom al Nahajanom. "Tukaj imajo zelo, zelo visoka pričakovanja, da bomo Iranu le dali jasno vedeti, da se mora držati pravil mednarodne skupnosti," je povedala nemška kanclerka in dodala, da so "arabski partnerji" tako kot ostali svet zaskrbljeni zaradi iranskega jedrskega programa.

Za okrepitev libanonske suverenosti

Merklova je tudi poudarila, da podpora Irana libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah ne koristi razmeram v tej državi, zaradi nekonstruktivne vloge v Libanonu pa je kritizirala tudi Sirijo. Tako Merklova kot šejk Naser sta sicer menila, da je okrepitev libanonske suverenosti nujna.

Merklova je v okviru štiridnevne bližnjevzhodne turneje za obnovo palestinsko-izraelskih mirovnih pogovorov, ki jo je začela v soboto, poleg Združenih arabskih emiratih in Kuvajta obiskala tudi Savdsko Arabijo in Egipt.