Merkel: Čas je, da ukrepamo

Kanclerka Angela Merkel je v nagovoru pred bližnjim vrhom EU izrazila odločenost "nadaljevati evropski projekt". Hkrati pa je pozvala tudi k ukrepom glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov.

Objavljeno
01. marec 2007 12.26
Nemška kanclerka Merkel
Berlin - Evropska unija je pol stoletja po podpisu Rimske pogodbe na "pomembnem razpotju", je danes v nagovoru v bundestagu pred bližnjim vrhom EU dejala predsedujoča uniji, nemška kanclerka Angela Merkel. EU je večja, obenem pa so se razmere v svetu spremenile, je pojasnila in izrazila odločenost "nadaljevati evropski projekt".

Sicer pa je kanclerka v svojem nagovoru parlamentu precej pozornosti namenila tudi podnebnim spremembah, ki bodo ena od osrednjih tem spomladanskega vrha unije prihodnji teden v Bruslju. Evropske voditelje je pozvala, naj ukrepajo in potrdijo zavezujoče cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

"Ne moremo zgolj čakati, še zlasti, od kar vemo, kakšne stroške prinaša neukrepanje,"
je poudarila in dejala, da bi Evropa morala pokazati, da "ekologija in ekonomija gresta skupaj". "Čas je, da ukrepamo in moramo ukrepati," je bila odločna.

Evropska komisija je predlagala, da bi se članice EU zavezale, da bodo do leta 2020 v primerjavi z letom 1990 za 20 odstotkov zmanjšale emisije CO2, ta predlog pa naj bi na vrhu potrdili evropski voditelji.

Predsedujoča EU pa je pozvala tudi k sklenitvi pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine. Napovedala je, da si bo prizadevala za sklenitev pogajanj iz Dohe, saj bo liberalizacija svetovne trgovine po njenem koristila celotni EU, pa tudi državam v razvoju. "Dogovor je nujen," je dejala Merklova ter ob tem izpostavila pomen čezatlantskega partnerstva.