Merklova drugič na kanclerskem stolčku

Nemški poslanci so v bundestagu s 323 glasovi za in 285 proti za kanclerko drugič izvolili voditeljico črno-rumene kršansko konzervativne stranke Angelo Merkel, ki je s koalicijskimi partnerji že podpisala koalicijsko pogodbo.

Objavljeno
28. oktober 2009 14.01
Š. Ro.
Š. Ro.
Berlin - Nemški poslanci so Angelo Merkel drugič zapored izbrali za kanclerko. Voditeljica črno-rumene kršansko konzervativne stranke (CDU/CSU) je v bundestagu zmagala z minimalno večino, saj je prejela le 323 od 612 glasov poslancev.

Pri tem so se štirje vzdržali glasovanja, 285 pa jih je glasovalo proti. Skupaj z svobodno demokratsko stranko FDP si je Merklova v parlamentu zagotovila 332 sedežev. "Rezultate sprejemam in se vam hkrati zahvaljujem za zaupanje," je ob ponovni izvolitvi povedala prva nemška kanclerka.

Že v ponedeljek so koalicijski partnerji CDU, CSU in FDP podpisali 124 strani dolgo koalicijsko pogodbo, v kateri so se zavezali h gospodarski rasti in zmanjšanju davkov. Merklova jo bo poslancem prestavila 10. novembra.

Na volitvah 27. septembra je Merklova sicer premagala nekanje koalicijske partnerje iz stranke SDP in se drugič zavihtela na kanclerski stolček, kjer je leta 2004 nasledila Gerharda Schröderja. Kot novo staro konclerko jo že jutri čaka tudi prvi obisk pri francoskem kolegu Nicolasu Sarkozyju.