Merklova in SPD bodo nadaljevali s koalicijskimi pogajanji

Nemški mediji se strinjajo, da bo opozicijska SPD za ponovno sodelovanje v veliki koaliciji postavila visoko ceno.

Objavljeno
04. oktober 2013 18.10
GERMANY-COALITION/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Berlin - Delegaciji konservativne unije CDU/CSU in socialdemokratov (SPD) sta današnje pogovore pred morebitnimi koalicijskimi pogajanji zaključili z dogovorom za vnovično srečanje. To bo potekalo 14. oktobra.

Kot je po zaključku skoraj triurnega srečanja v Berlinu dejala generalna sekretarka SPD Andrea Nahles, so pogovori potekali v »odprtem ozračju«. Strani sta po njenih besedah opredelili tako področja, na katerih se skladata, kot tista, kjer prihaja do razhajanj.

Delegaciji sta spregovorili o številnih pomembnih temah, vključno z davčno politiko, so pa »nujno potrebni nadaljnji pogovori«, je še dejala Nahlesova. Poleg tega so bile med temami prvega srečanja tudi energetika, politika trga dela, družine in izobraževanja.

»Smiselno je in nujno, da se še naprej pogovarjamo,« je po srečanju menil tudi generalni sekretar CDU Hermann Gröhe. Strani sta se sicer dogovorili, da ne bosta razkrivali podrobnosti pogovorov, še piše dpa.

Delegacijo CDU in njene sestrske bavarske CSU je na preliminarnih pogovorih, ki jim bodo v primeru uspeha sledila koalicijska pogajanja, vodila kanclerka Angela Merkel, delegacijo socialdemokratov pa predsednik stranke Sigmar Gabriel.

Konservativna unija se bo sicer na podobnih pogovorih v četrtek naslednji teden sešla tudi z Zelenimi.

Konservativna unija CDU/CSU je bila z 41,5 odstotka glasov velika zmagovalka septembrskih volitev, saj ji je le za las ušla absolutna večina v bundestagu, a ta triumf je imel grenak priokus. Iz parlamenta so namreč izpadli liberalci (FDP), dosedanji koalicijski partnerji unije, skupaj s katerimi je želela vladati še prihodnja štiri leta.

Tako lahko sedaj CDU/CSU vlado oblikuje le z dosedanjo opozicijo - ali rdečo SPD ali pa z Zelenimi. Verjetnejša se zdi velika črno-rdeča koalicija, kakršna je državi že vladala v letih 2005-2009 v prvem mandatu Merklove in je za svoje delo dobila lepe ocene. Velike koalicije si sodeč po anketah želi tudi večina Nemcev