Merklova nadaljuje bližnjevzhodno turnejo

Nemška kanclerka Angela Merkel se je v okviru bližnjevzhodne turneje sešla generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso.

Objavljeno
04. februar 2007 19.49
Nemška kanclerka Angela Merkl in generalni sekretar Arabske lige Amr Musa.
Kairo - Nemška kanclerka Angela Merkel danes nadaljuje turnejo po Bližnjem vzhodu, katere osrednja tema so prizadevanja za postavitev temeljev za obnovo izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov. Danes se je tako v Egiptu sešla z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso, nato pa odpotovala v Savdsko Arabijo.

"Musa je Evropejce pozval, naj igrajo veliko vlogo pri reševanju bližnjevzhodnega konflikta, zlasti s pritiskom na ZDA, ki bi morale okrepiti svoje delovanje v okviru bližnjevzhodne četverice," je glede pogovorov Merklove z Muso dejal neimenovani nemški predstavnik.

Musa in Merklova sta na srečanju tudi pozvala k hitri rešitvi krize libanonske vlade. Kot je danes dejala Merklova, je potrebno narediti vse, da bi bila libanonska vlada spet sposobna delovati. Po umiku več ministrov iz vlade premiera Fuada Siniore je ta namreč opravilno nesposobna, sooča pa se tudi s protesti opozicije.

Merklova se je že v soboto sestala z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, ki je ocenil, da je oživitev zastalega bližnjevzhodnega mirovnega procesa odvisna od rešitve medpalestinskega konflikta in izpustitve izraelskega vojaka, ki so ga lani zajeli palestinski skrajneži.

Mubarak je tudi izrazil prepričanje, da je dogovor o palestinski vladi narodne enotnosti že skoraj dosežen. Dogovor "bo kmalu dokončan, če le ne bo kakšnih presenečenj". Merklova pa je znova opomnila na pogoje za ponovno sprostitev neposredne pomoči palestinskim oblastem. in odpovedi nasilju, kot pogoju za to..

Nemška kanclerka se je sešla tudi z egiptovskim premierom Ahmedom Nasifom, s katerim se je pogovarjala o trenutnih razmerah na Bližnjem vzhodu, pa tudi o možnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Nemčijo in Egiptom.

Ob koncu obiska v Egiptu se je Merklova sestala z enim najvplivnejših učenjakov v državi, velikim šejkom univerze Al Azhar Mohamedom Tantavijem, s katerim sta govorila o dialogu med svetovnimi religijami. Tantavi je sogovornico presenetil z repliko na lansko sporno predavanje papeža Benedikta XVI. o islamu, ki jo je sam napisal. Ob tem je poudaril miroljubnost islama, Merklova pa ga je povabila v Berlin, da bi s katoliškimi in judovskimi predstavniki nadaljeval dialog.

Medtem je nemška kanclerka že prispela Rijad, kjer se bo srečala s savdskim kraljem Abdulahom. V ponedeljek bo kanclerka v Združenih arabskih emiratih, kjer ima na programu srečanje s predsednikom Šejkom Kalifo, štiridnevno turnejo pa bo sklenila v Kuvajtu.

Merklova je v regijo prišla dan po srečanju t.i. bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo EU, ZN, Rusija in ZDA, za katerega je kanclerka tudi dala pobudo. Četverica je na petkovem srečanju v Washingtonu sicer zgolj izrazila zaskrbljenost zaradi vztrajnega nasilja med Palestinci ter potrdila gospodarski in diplomatski bojkot palestinske vlade pod vodstvom gibanja Hamas, a hkrati pozdravila prizadevanja ZDA za pospešitev časovnega načrta za mir na Bližnjem vzhodu.