Merklova ne namerava obupati nad Italijo in Grčijo

Nemška kanclerka je poudarila, da se Nemčija zavzema za ohranitev evroobmočja v današnji obliki.

Objavljeno
10. november 2011 16.36
Posodobljeno
10. november 2011 16.43
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bukarešta - Nemška kanclerka Angela Merkel je med današnjim obiskom v Romuniji poudarila, da ima Evropska unija en sam cilj - stabilizirati evroobmočje, kakršno je danes. »Trdno verjamemo, da so si tako celotno evroobmočje kot vsaka njegova članica sposobni povrniti kredibilnost,« je povedala po srečanju z romunskim predsednikom Traianom Băsescujem.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so njene besede jasen dokaz, da Nemčija še ne namerava obupati nad svojim zAveznicami v težavah - Italijo in Grčijo. »Nemčija bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo uspešno sodelovala z novo vlado,« je dejala Merklova, po tem ko so v Grčiji danes naposled imenovali novega premiera Lukasa Papadimosa. Novi grški vladi je še zaželela »obilico uspehov«.

Kanclerka je omenila tudi Italijo, ki se sooča tako z gospodarsko kot politično krizo. Dejala je, da je za kredibilnost Italije izredno pomembno, da se »Rim v kratkem času izjasni, katero politično pot bo ubral«.

Nemški mediji so sicer danes pisali, da člani Merklove stranke razpravljajo o tem, da bi nekaterim članicam omogočili izhod iz evroobmočja, a ne iz Evropske unije. Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je že zjutraj na spletnem omrežju tovrstne govorice označil za napačne. »Nemška vlada želi stabilizirati evroombočje kot celoto,« je zapisal.