Merklova Nemce poziva k pogumnim reformam

Nemška kanclerka je na začetku dvodnevnega zasedanja stranke delegate pozvala, naj strnejo vrste.

Objavljeno
14. november 2011 15.41
Posodobljeno
14. november 2011 15.47
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Leipzig − Nemška kanclerka Angela Merkel je med kongresom vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) v Leipzigu prebivalce Nemčije pozvala k pogumnim reformam. »Živimo v času epohalnih sprememb,« je dejala Merklova in okoli tisoč delegatov stranke pozvala k enotnosti.

Pogumne reforme, za katere se je zavzela Merklova prvi dan dvodnevnega kongresa vladajoče stranke, naj bi obsegale številne teme, od uvedbe minimalne plače v sektorjih, kjer je še ne poznajo, do sprememb na področju izobraževanja in vztrajanja pri odpovedi rabe jedrske energije, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kritiki − tudi v stranki − sicer opozarjajo, da CDU s tovrstnimi spremembami izgublja »kompas« in temelje, na katerih sloni politika stranke. A Merklova je poudarila, da stranka »ni izgubila ne temeljev ne kompasa«. Kot je opozorila, na današnje probleme ne moremo iskati odgovorov na način, kakršen je veljal pred 30 leti.

V luči dolžniške krize v območju evra je pozvala k oblikovanju ostrejših pravil in k večji integraciji Evrope. EU je morda v »najhujšem obdobju po drugi svetovni vojni«, je bila dramatična Merklova. Nemčija in Evropa bosta morali iz krize iziti močnejši in EU bi se morala razvijati naprej v politično unijo, se je zavzela. »Torej ne manj Evrope, ampak več Evrope,« je poudarila.

Da bi ohranili evro, bi morali v kratkem ob reševalnih ukrepih za stabilizacijo valute sprejeti tudi avtomatične sankcije za tiste, ki bi kršili pravila. Prav tako Evropa potrebuje davek na finančne transakcije, če ne celotna EU, »pa vsaj območje evra«, je dejala.

Glede vprašanja minimalne plače je dejala, da se ne zavzema za uvedbo »enotne, zakonsko določene minimalne plače, ki bi jo določala politika«. A kot je opozorila, se je treba zavedati realnosti v Nemčiji, torej da ne obstajajo kolektivne pogodbe v vseh panogah. Vseeno pa bi tudi v teh panogah morali veljati standardi glede minimalne plače, je dejala kanclerka. Toda tega praga ne bi določila politika, pač pa prav tako delodajalci in sindikati, je menila.

Zavzela se je tudi za spremembe v načrtovani šolski reformi, o čemer bo kongres CDU sicer odločal v torek. Reforma predvideva uvedbo dvostopenjske strukture šolskega sistema, ki predvideva gimnazije ter novo obliko višje šole, ki bi združevala sedanje ljudske šole in realke.

V zaključku govora pa je delegate stranke še pozvala, naj strnejo vrste. »Povsem jasno naj vam povem − v teh resnih časih, ko moramo vsak dan sprejemati neobičajne odločitve, je tudi zame izjemnega pomena (...) da sem predsednica stranke, ki ima jasno določene usmeritve (...), ki nam bodo pokazale, kako najti pravo pot, ki jo pred nami ni ubral še nihče,« je dejala.

Kongres vladajoče CDU mora dati tudi jasen signal, se je po pisanju STA še zavzela Merklova. »Mi ne obupujemo, mi ne stokamo, mi ne nergamo, ampak vemo, da imamo nalogo,« je poudarila. Le tako bo CDU ostala ljudska stranka politične sredine, je še opozorila.