Merklova očitno vendarle brez absolutne večine

CDU-CSU kanclerke Angele Merkel je po preštetju vseh glasov prejela 41,5 odstotka glasov.

Objavljeno
23. september 2013 09.22
GERMANY-ELECTION/
Ti. K., Mo. B., Delo.si, STA
Ti. K., Mo. B., Delo.si, STA
Berlin - Konservativna krščanska unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel je po preštetju vseh glasov na nedeljskih volitvah v Nemčiji prejela 41,5 odstotka glasov (na zadnjih volitvah 33,8 odstotka) in bo imela v bundestagu 311 od skupaj 630 sedežev, je zgodaj davi sporočila volilna komisija. CDU/CSU se je tako za las izmaknila absolutna večina.

Merklova vendarle ni dosegla absolutne večine, čeprav so v nedeljo zvečer nekatere projekcije napovedovale, da bi se to utegnilo zgoditi, in bo morala sestavljati koalicijo.

Drugouvrščeni socialdemokrati so dobili 25,7 odstotka glasov (leta 2009 23,0 odstotka) in bodo imeli 192 sedežev.

Sledi jim Levica z 8,6 odstotka glasov (leta 2009 11,9 odstotka) in 64 sedeži ter Zeleni z 8,4-odstotno podporo (leta 2009 10,7 odstotka) oziroma 63 sedeži. Dosedanja opozicija ima tako skupaj 319 sedežev v bundestagu.

Volilna udeležba je bila 71,5-odstotna, v nasprotju s pričakovanju boljša kot na zadnjih volitvah, ko je bila 70,8-odstotna.

Največji poraženec FDP po 64 letih zapušča parlament

Omenjene stranke so tudi edine, ki jim je uspel preboj v parlament. Komaj pred osmimi meseci ustanovljeni evroskeptični Alternativi za Nemčijo (AfD) so volivci namenili 4,7 odstotka glasov in je tako za las zgrešila petodstotni prag za vstop v parlament.

Dosedanji koalicijski partnerji Merklove liberalci (FDP) pa so doživeli zgodovinski poraz s 4,8 odstotka glasov (na zadnjih volitvah 14,6 odstotka). Stranka, ki je kljub svoji majhni zastopanosti v parlamentu veljala za jeziček na tehtinici, je v Bundestag vstopila leta 1949 in ga včeraj po 64 letih sklonjenih glav zapustila.

»To je za FDP najbolj grenka ura od leta 1949,« je sinoči dejal predstavnik stranke FDP v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija Christian Lindner. Obžalovanje nad odhodom FDP iz Bundestaga je izrazila tudi Merklova. »Skupaj, smo dobro delali,« je povedala.

Katera koalicija bo vladala Nemčiji?

Angela Merkel ima zdaj v rokah karte za sestavo vlade. Kot je napovedala v nedeljo, bo že danes začela pogovore, po ocenah poznavalcev pa je najbolj verjetna koalicija s socialdemokrati.

Njihov kanclerski kandidat Peer Steinbrück je v nedeljo zvečer, razočaran nad izidom svoje stranke, dejal, da je žogica zdaj na strani Angele Merkel. »Ona mora poskrbeti za večino,« je dejal.

Kanclerka je v preteklosti - od leta 2005 do leta 2009 - že vodila veliko koalicijo s SPD, medtem ko je zadnja štiri leta vladala s svojimi »naravnimi« zavezniki, liberalci, ki pa se jim zdaj - prvič v nemški povojni zgodovini - ni uspelo niti prebiti v parlament.

»To je naš najslabši rezultat doslej. Ni konec stranke, bo težko, ampak šli bomo naprej,« je dejal kanclerski kandidat liberalcev Rainer Brüderle.

V nedeljo je Merklova dejala, da je še prezgodaj reči, kakšna bo prihodnja vlada, in dodala, da »morda ne bodo našli nikogar več, ki bi hotel vladati z nami«. Sicer pa v pogovorih ne namerava hiteti, ampak bo šla »korak za korakom«.

Poznavalci že napovedujejo, da bo trajalo več tednov, preden bo v Berlinu oblikovana nova vlada. (Kaj čaka novo vlado, preberite v prispevku Barbare Kramžar)

Naslednji izhod za Merklovo - leto 2017

59-letna dosedanja kanclerka je obenem v nedeljo zavrnila namigovanja, da se namerava na polovici novega - svojega že tretjega - mandata umakniti, in zatrdila, da bo vladala do izteka mandata leta 2017.

Vladajočo koalicijo bi sicer lahko glede na število sedežev oblikovale tudi stranke na levici - SPD, Zeleni in Levica, a socialdemokrati in Zeleni že ves čas zavračajo sodelovanje z Levico, ki je naslednica nekdanjih vzhodnonemških komunistov.

Novopečena AfD zadovoljna

Medtem ko so bili liberalci razočarani, ker se jim ni uspelo uvrstiti v bundestag, so bili v AfD zadovoljni, čeprav jim ni uspelo prestopiti petodstotnega praga.

»Obogatili smo demokracijo v Nemčiji,« je dejal vodja stranke, ki zagovarja konec območja evra, Bernd Lucke. Stranko so sicer ustanovili šele v začetku leta.

Nedeljska zmaga Merklove je ugodno vplivala na tečaj evra, katerega vrednost se je davi na azijskih trgih zvišala.

Odzivi iz tujine: »Zmaga dobra za Evropo«

Nemška kanclerka medtem še naprej prejema čestitke. V nedeljo ji je prvi čestital francoski predsednik François Hollande, s katerim sta v telefonskem pogovoru napovedala nadaljevanje sodelovanja.

Da se veseli nadaljnjega sodelovanja z njo, je prek twitterja sporočil tudi britanski premier David Cameron, medtem ko je po oceni italijanskega premiera Enrica Lette njena zmaga »dobra za Evropo«.

Tudi v deželi Hessen slavila CDU

Ob parlamentarnih volitvah v Nemčiji so v nedeljo potekale tudi regionalne volitve v gospodarsko močni zvezni deželi Hessen.

Tudi tam je slavila CDU z 38,3 odstotka glasov, njihovi dosedanji koalicijski partnerji liberalci pa so tako kot na državni ravni doživeli hud poraz, a se jim je v nasprotju s prvimi napovedmi očitno le uspelo uvrstiti v deželni parlament.

Dobili naj bi 5,03 odstotka glasov in tako za las presegli prag, kljub temu pa doslej vladajoči stranki ne bosta mogli sami sestaviti vlade.