Merklova pozvala svet proti aidsu

Nemška kanclerka in predsedujoča Evropski uniji Angela Merkel je na mednarodni konferenci o aidsu pozvala mednarodno skupnost k celovitemu boju proti tej bolezni, ki ne sme biti več "tabu".

Objavljeno
12. marec 2007 20.20
Nemška kanclerka, predsedujoča EU Engela Merkel govori na konferenci o odgovornosti in partnerstvu v nemškem Bremnu
Bremen - Nemška kanclerka in predsedujoča Evropski uniji Angela Merkel je na mednarodni konferenci o aidsu pozvala mednarodno skupnost k celovitemu boju proti tej bolezni imunskega sistema. "Odgovornost se ne neha na državnih mejah," je opozorila kanclerka in poudarila, da mora aids v veliko državah najprej prenehati biti tabu.

Aids bo na dnevnem redu prihodnjega vrha EU in G-8

Ob tem je Merklova napovedala, da bo aids postavila na dnevni red tako prihodnjega vrha EU kot tudi junijskega srečanja skupine najrazvitejših držav G-8.

Boj proti aidsu je civilizacijska naloga, Evropa pa pri tem zagotovo nosi odgovornost, je dejala Merklova in opozorila, da za boj z boleznijo ne manjka samo denarja, ampak obstajajo pomanjkljivosti tudi pri preprečevanju okužbe s to smrtno nevarno boleznijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi nemška ministrica za zdravstvo Ulla Schmidt je menila, da bi se morali z aidsom v EU ukvarjati na najvišji ravni. Po njenem mnenju bi moral biti cilj teh prizadevanj boljša preventiva in možnost zdravljenja aidsa po celotni EU.

Po svetu živi 40 milijonov ljudi, okuženih z virusom HIV, pri čemer jih je 25 milijonov iz podsaharske Afrike.