Merklova uradno povabila voditelje EU na vrh v Bruselj

Predsedujoča EU, nemška kanclerka Merkel, je voditelje povezave, med njimi premiera Janšo, povabila na vrh, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Glavna tema vrha bodo podnebne spremembe.

Objavljeno
07. marec 2007 10.35
Berlin - Predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel, je voditelje povezave, med njimi premiera Janeza Janšo, v pismu formalno povabila na vrh, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. V ospredju spomladanskega Evropskega sveta bodo podnebne spremembe in energetska politika, je zapisala Merklova. Napovedala je še, da bo ob četrtkovi večerji voditeljem predstavila predloge glede strukture in vsebine berlinske deklaracije, ki naj bi jo EU sprejela 25. marca ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe.

Evropa je na pomembnem križišču. Če bomo zdaj odločni, imamo možnost učinkovito ukrepati proti podnebnim spremembam, je zapisala predsedujoča EU. Na spomladanskem vrhu moramo sprejeti odločitev o strategiji, ki bo ščitila dobavo energije in zagotovila varovanje podnebja na trajnostnih temeljih. Naš odgovor na ta vprašanja bo imel učinke za prihodnost Evrope, poudarja Merklova.

Prvi sadovi lizbonske strategije


Evropa se trenutno sooča z gospodarsko rastjo. Reforme, sprejete v okviru lizbonske strategije za rast in delovna mesta, so obrodile prve sadove. Ta pozitivni razvoj moramo izkoristiti za nadaljnjo modernizacijo Evrope in njene industrije ter ju narediti pripravljene soočati se s prihajajočimi izzivi, poudarja Merklova. Voditelji naj bi v Bruslju sprejeli tudi ukrepe za spodbujanje zaposlovanja in krepitev socialne dimenzije EU, pa tudi za napredek na področju boljše zakonodaje, je zapisala.

Merklova kot dodatno tema predlaga še razpravo o čezatlantskih odnosih

Zasedanje bodo voditelji v četrtek popoldne začeli z razpravo o podnebnih spremembah in energetiki, po tradicionalnem skupinskem fotografiranju pa bo Merklova, kot je zapisala, ob delovni večerji predstavila predloge za vsebino in strukturo berlinske deklaracije. Kot dodatno temo pa predlaga še razpravo o čezatlantskih odnosih, predvsem v luči priprav na vrh EU-ZDA, ki bo 30. aprila.