Merklova z največ možnostmi za koalicijo

Dobra dva tedna pred parlamentarnimi volitvami v Nemčiji Krščansko-demokratska unija kanclerke Angele Merkel še vedno vodi, solidni pa so tudi njihovi najverjetnejši koalicijski partnerji, liberalni Svobodni demokrati.

Objavljeno
09. september 2009 12.51
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Berlin - Dobra dva tedna pred parlamentarnimi volitvami v Nemčiji Krščansko-demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel po zadnjih javnomnenjskih raziskavah še vedno vodi, solidni pa so tudi njihovi najverjetnejši koalicijski partnerji, liberalni Svobodni demokrati (FDP). Toda njihova skupna podpora je prvič letos padla pod 50 odstotkov.

Glede na javnomnenjsko raziskavo agencije Forsa, ki je bila opravljena med 1. in 7. septembrom, si CDU na volitvah 27. septembra lahko obeta 35-odstotno podporo. To je sicer za odstotno točko manj kot pred tednom dni. Njihovi najverjetnejši koalicijski partnerji FDP ostaja pri nespremenjenih 14 odstotkih podpore, kar pomeni, da bi nova koalicija še lahko sestavila večino v bundestagu. Toda njihova skupna podpora je prvič letos padla pod 50 odstotkov.

Sedanji partnerji CDU v "veliki koaliciji", socialdemokrati (SPD), prav tako beležijo upad podpore za odstotno točko. Zdaj jih glede na anketo Forse podpira 21 odstotkov volivcev. Zeleni pa so zabeležili celo padec za dve odstotni točki in sedaj beležijo 10-odstotno podporo.

Na drugi strani pa pridobiva predvsem Leva stranka, ki je pridobila štiri odstotne točke in beleži 14-odstotno podporo, najvišjo letos. Stranka je sicer dobre rezultate zabeležila tudi na regionalnih volitvah v treh zveznih deželah 30. avgusta in v dveh ima dobre možnosti celo za sodelovanje v regionalnih vladah. Priljubljenost pa naj bi jim rasla predvsem zaradi ostrega nasprotovanja gospodarskim reformam in nadaljnji prisotnosti nemške vojske v Afganistanu.

Stranka, ki jo sestavljajo nekdanji komunisti in nekdanji socialdemokrati, se je na nemško politično prizorišče povzpela šele leta 2005. Toda na zvezni ravni je ostala odrinjena na obrobje, predvsem zaradi svojih stališč glede gospodarskih in zunanjepolitičnih vprašanj.

Vprašanje je sicer, če uspeh Leve stranke pomeni tudi možnost oblikovanja vladne koalicije na levici, torej da bi lahko prišlo do koalicije s SPD. Vodja socialdemokratov, sedanji zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je namreč prisegel, da se to na zvezni ravni ne bo zgodilo. Toda po drugi strani potekajo koalicijski pogovori med SPD in Levo stranko na deželnih ravneh v Posarju in Turingiji, tovrstno sodelovanje pa je že več let uspešno v Berlinu. Vse to pa daje stranki kredibilnost, opozarjajo nemški analitiki.

Glede na raziskavo Forse je sicer Merklova v precejšnji prednosti pred Steinmeierjem pri vprašanju, koga bi si nemški volivci želeli na kanclerskem položaju, če bi lahko volili neposredno. Merklovo osebno podpira 53 odstotkov volivcev, Steinmeierja pa le 20 odstotkov. Toda po drugi strani se je razlika med njima zgolj v enem tednu zmanjšala za šest odstotnih točk, odločilni trenutki volilne kampanje pa šele prihajajo.