Merklova z opozicijsko SPD o »veliki koaliciji« v petek

Krščanskodemokratska stranka je po volitvah ostala brez koalicijske partnerke. Zdaj se spogledujejo s SPD in Zelenimi.

Objavljeno
30. september 2013 16.49
GERMANY-VOTE-CDU-MERKEL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Berlin - Krščanskodemokratska stranka CDU nemške kanclerke Angele Merkel, ki so ji volivci na volitvah pred tednom dni namenili več kot 40 odstotkov podpore, bo v petek začela s pogajanji z morebitno bodočo koalicijsko partnerko. Za skupno mizo bodo najprej sedli z opozicijsko socialdemokratsko stranko SPD, ki jo je na volitvah zastopal Peer Steinbrück.

Socialdemokrati so kljub predvolilnemu priseganju Steinrücka, da o morebiti »veliki koaliciji« s CDU sploh ne razmišljajo, v petek potrdili, da so se pripravljeni pogajati. V petek ob 13. uri bosta stranki začeli s predhodnimi pogovori, na katerih bosta ugotavljali, ali sploh nameravata nadaljevati s pogajanji.

Iz CDU so sporočili, da bodo glavne teme petkovih pogajanj gospodarstvo, trg dela in stabilnost evra. »Naš cilj je ugotoviti, ali lahko skupaj položimo trdne temelje za prihodnja štiri leta,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal generalni sekretar stranke CDU Hermann Gröhe, ki je znova poudaril, da se o vprašanja o povišanju davkov ne nameravajo pogajati. »Ostro zavračamo dvig davkov in pika,« je povedal.

Kot smo že poročali, bi morebitna »velika koalicija« zahtevala veliko prilagajanje stališče CDU in SPD. Socialdemokrati bi se morali najverjetneje posloviti od višjih davkov za bogate in v evrski politiki pristati na načelo, da je mogoče pomagati le državam, ki si najprej pomagajo same.

Čeprav so volivci na zadnjih volitvah dokazali, da Angeli Merkel zaupajo bolj kot kadarkoli prej, je njeno zmago na volitvah nekoliko zasenčil izpad njene koalicijske partnerke Svobodne demokratske stranke FDP iz parlamenta. Merklova mora zdaj najti novo partnerko. Čeprav je Merklova izrazila pripravljenost tudi za pogajanj z Zelenimi, datuma še niso določili.