Merklova za krepitev vrednot z Ameriko

Nemška kanclerka Angela Merkel bo obiskala ameriškega predsednika Georga Busha. Visoka politika bosta razpravljala o gospodarskem sodelovanju EU z ZDA in drugih svetovnih temah.

Objavljeno
04. januar 2007 09.56
George Bush
Washington - Nemška kanclerka in predsedujoča Evropski uniji ter skupini sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) Angela Merkel bo danes na enodnevnem delovnem obisku pri ameriškem predsedniku Georgeu Bushu. Merklova je napovedala, da se bo v pogovorih zavzela za tesnejše gospodarsko sodelovanje med EU in ZDA, na dnevnem redu srečanja pa naj bi bila tudi aktualna vprašanja v svetu, kot so oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa, stabilizacija Afganistana, razmere v Iraku in iranski jedrski program.

Za krepitev skupnih čezoceanskih vrednot

Merklova je pred obiskom v ZDA napovedala, da se bo z Bushem pogovarjala o tesnejšem gospodarskem sodelovanju. "Iskati moramo poti za nadaljnje razvijanje skupnih vrednot na transatlantski ravni," je poudarila Merklova in dodala, da je ob tem potrebno paziti, da ne bo prihajalo do razhajanj, temveč do tesnejšega sodelovanja, in to zlasti tam, kjer imata lahko obe strani koristi. Predsedujoča EU si bo prizadevala tudi za vzpostavitev skupnih standardov med EU in ZDA za določene vrste blaga.
Merklova in Bush bosta po pogovorih danes imela skupno novinarsko konferenco, nato pa še večerjo, po kateri bo nemška kanclerka pozno zvečer po krajevnem času odpotovala v domovino.