Merklova zaskrbljena zaradi podnebnih sprememb

Vlade držav Evropske unije morajo premostiti razhajanja glede energetskih vprašanj, saj si bodo tako lažje pridobile partnerje po svetu za boj proti podnebnim spremembam.

Objavljeno
07. marec 2007 20.55
Bruselj - Vlade držav Evropske unije morajo premostiti razhajanja glede energetskih vprašanj, saj si bodo tako lažje pridobile partnerje po svetu za boj proti podnebnim spremembam, je na predvečer vrha EU opozorila predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel. "Gre za globalno bitko, h kateri moramo prispevati vsi, a boljši ko bomo zgled, lažje bomo prepričali druge," je dejala po srečanju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom v Bruslju.

"Evropa te bitke ne more začeti sama," je poudarila Merklova, ki bo v četrtek in petek v Bruslju gostila voditelje držav in vlad EU. V ospredju spomladanskega Evropskega sveta bodo ravno podnebne spremembe in energetska politika. Cilj nemškega predsedstva je doseči dogovor o zavezujočih ciljih energetske politike v boju proti podnebnim spremembam v prihodnjih letih, čemur pa vse članice EU niso naklonjene.

Merklova je nocoj poudarila, da morajo evropski voditelji podpreti izboljšave in večjo integracijo skupnega energetskega trga ter tako oblikovati enotno fronto, s katero bodo lažje "ubranili to, kar je Evropa že naredila" na področju boja proti segrevanju ozračja v okviru skupine osmih industrijsko najbolj razvitih držav na svetu (G-8). "Evropa je dosegla le 15-odstotno zmanjšanje energije v svetu, zato je očitno, da nam morajo pri tem pomagati tudi drugi," je pojasnila.