Merklovi in Sarkozyju evro pomembnejši od Grčije

Grčija ne bo dobila niti centa evropske pomoči, dokler se ne bo izrekla, ali želi ostati v območju evra

Objavljeno
03. november 2011 07.09
Posodobljeno
03. november 2011 07.09
K. K. / STA
K. K. / STA

CANNES, ATENE – Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta sinoči v francoskem Cannesu Grčiji postavila ultimat. Grčija ne bo dobila niti centa evropske pomoči, dokler se ne bo izrekla, ali želi ostati v območju evra. Oba voditelja sta ob tem poudarila, da je ohranitev evrskega območja pomembnejša od reševanja Grčije.

Referendum 4. decembra

Nemška kanclerka in francoski predsednik sta se v Cannesu pred današnjim vrhom skupine G20 sestala z grškim premierjem Georgesom Papandreujem in drugimi evropskimi voditelji. Ob tem je Papandreu po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil, da bo referendum, na katerem se bodo grški volivci izrekli o nadaljnji usodi Grčije, najverjetneje 4. decembra. Sarkozy je pred tem dejal, da bi referendum lahko bil 4. ali 5. decembra.

»Pripravljeni smo pomagati Grčiji, a Grčija mora stati za svojimi obljubami,« je še dodal Sarkozy. Merklova pa je ocenila, da gre za izredno resne razmere.

Odločilno bo referendumsko vprašanje

»Ni primeren trenutek za objavo točne formulacije referendumskega vprašanja, bistveno pa je, da ne gre samo za vprašanje programa pomoči, ampak za vprašanje, ali želimo ostati v območju evra,« je še dejal grški premier.

Papandreu verjame, da bodo Grki na referendumu sprejeli pravo odločitev, da bo Grčija ostala v območju evra: »Verjamem, da je grški narod razumen in ima modrost za sprejem pravilne odločitve, ki bo zagotovila nadaljnji obstanek Grčije v evroobmočju,« je še zapisal grški premier.

Podobno kot Merklova in Sarkozy je tudi generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde pozvala Atene, naj čim prej pripravijo referendum, saj sklad ne bo nakazal naslednjega obroka posojila, dokler ne bodo »odpravljene vse nejasnosti«.