Mesić in Šeks pela ustaške pesmi?

Predsednik hrvaškega parlamenta Vladimir Šeks je povedal, da sta s predsednikom države Stipom Mesićem v začetku 90. let prejšnjega stoletja verjetno prepevala tudi ustaške pesmi.

Objavljeno
15. december 2006 11.10
Mesić je neuradni zmagovalec
Zagreb - Predsednik hrvaškega parlamenta Vladimir Šeks v četrtek zvečer v oddaji hrvaške televizije "Otvoreno" ni izključil možnosti, da sta s predsednikom države Stipom Mesićem v začetku 90. let prejšnjega stoletja prepevala ustaške pesmi na različnih političnih srečanjih. Kot danes piše Večernji list, pa naj bi konec tega tedna na nekaterih spletnih objavili posnetke, kako Šeks in Mesić prepevata pesmi, ki povzdigujejo pronacistični režim Neodvisne države Hrvaške (NDH) med drugo svetovno vojno.

Šeks je sicer sinoči v oddaji "Otvoreno" še dejal, da so bile takšne pesmi del politične folklore, vendar niso bile vezane na ustaško gibanje. "Tudi če sem pel, se vidi v katerih okoliščinah je to bilo," je dejal Šeks. Kot je dodal predsednik sabora, objava teh posnetkov ni slučajna, ter ocenil, da gre za poskus skrajnih desničarjev in političnih zgub, da bi diskreditirali njega osebno in Hrvaško demokratsko skupnost (HDZ).

Predsednik Mesić pa je v pogovoru za Večernji list povedal, da "je včasih pel, včasih pa le odpiral usta". Dodal je, da v začetku 90. let prejšnjega stoletja ni bilo srečanja, na katerem ne bi peli, tudi ustaške pesmi.

Hrvaški mediji so prejšnjo soboto objavili Mesićev govor hrvaškim izseljencem iz začetka 90. let v Avstraliji, v katerem je pozdravil tako rojstvo pronacističnega ustaškega režima na Hrvaškem kot končno zmago antifašistične koalicije med drugo svetovno vojno. Čeprav je sprva dejal, da se ne spomni spornega govora, je Mesić potem večkrat poudaril svoja protifašistična stališča. Spomnil je, da je tudi sam sodeloval v protifašističnem boju in da mu nikoli ne bi padlo na pamet, da bi podprl fašistični režim.