Mesić je predlagal Napolitanu konec polemik

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je italijanskemu kolegu Giorgiu Napolitanu poslal predlog skupne izjave, s katero bi prekinili polemike med državama zaradi nedavnih Napolitanovih besed o fojbah.

Objavljeno
17. februar 2007 17.03
Bo Mesić znova predsednik?
Zagreb - Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes potrdil, da je italijanskemu kolegu Giorgiu Napolitanu poslal predlog skupne izjave, s katero bi prekinili polemike med državama, ki so italijansko in hrvaško javnost razburile po Mesićevih kritikah zaradi nedavnih Napolitanovih besed o fojbah. "Predlog sem poslal sinoči in sedaj pričakujem odgovor," je poudaril Mesić na srečanju z državljani v svojem uradu.

Mesić se je dotaknil tudi stališča hrvaškega zunanjega ministrstva v zvezi s celotnim dogajanjem potem, ko je hrvaška ministrica za zunanje odnose in evropske integracije Kolinda Grabar-Kitarović v ponedeljek poudarila, da je treba "zgodovino prepustiti zgodovinarjem", Mesičev odziv pa opisala kot "neprijetno" presenečenje zaradi "vsebine in tona" izjav italijanskega predsednika.

Mesić je ob tem poudaril, da nad stališčem zunanjega ministrstva ni razočaran, saj je bil v tem primeru on tisti, ki se je bil dolžan odzvati. "Ne bi bilo dobro, da bi se na izjavo predsednika ene države odzval minister, državni tajnik ali kdo drug," je poudaril Mesić.

Napolitano je v soboto na dan spomina na žrtve fojbe sicer posmrtno odlikoval fašističnega upravitelja Zadra Vicenca Serretnina, med ostalim pa je govoril o "slovanskem sovraštvu in prizadevanjih za aneksijo". Mesić je ponedeljkovem odzivu Napolitanov govor ocenil kot vpletanje v aktualne hrvaško-italijanske odnose in ne samo v zgodovinska dejstva. Zapisal je še, da v besedah italijanskih voditeljev "ni možno spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".