Mesić razmišlja o pomilostitvi zločinca Mirka Norca

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je dejal, da je bila njegova najslabša poteza to, da je haaškega obtoženca in tedanjega ubežnika generala Anteja Gotovino pozval, naj se preda.

Objavljeno
07. november 2009 20.28
Ma. J.
Ma. J.
Zagreb - Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je danes dejal, da je bila njegova najslabša poteza v obeh predsedniških mandatih to, da je haaškega obtoženca in tedanjega ubežnika generala Anteja Gotovino pozval, naj se preda. Vseeno je Mesić dodal, da tudi če bi imel priložnost, ne bi ravnal drugače.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je za generalom Gotovino mednarodno tiralico zaradi vojnih zločinov po operaciji Nevihta izdalo leta 2001, njegova izročitev haaškemu sodišču pa je postala glavna zahteva EU za začetek hrvaških pristopnih pogajanj. To je bil po Mesićevih besedah tudi razlog za njegov poziv, saj je hotel omiliti škodo, ki je nastala, ko je Gotovina pobegnil.

Hrvaški predsednik je še napovedal, da razmišlja o pomilostitvi vojnega zločinca Mirka Norca, ki ga je hrvaško sodišče pod pritiskom Haaga leta 2003 obsodilo na 12-letno zaporno kazen, leta 2008 pa so mu zaradi vojnih zločinov, storjenih med operacijo Medaški žep, dodali še sedem let kazni.