Mesić se opravičuje za svoje izjave

Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je opravičil za svoje izjave v začetku devetdesetih let, v katerih naj bi izrazil privrženost pronacističnemu ustaškemu režimu na Hrvaškem.

Objavljeno
16. december 2006 16.50
Zagreb - Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je v pogovoru za petkovo izdajo za hrvaški tednik Feral Tribune opravičil za svoje izjave v začetku devetdesetih let, v katerih naj bi izrazil privrženost pronacističnemu ustaškemu režimu na Hrvaškem. Opravičujem se vsem, ki nasprotujejo fašističnim idejam in ki so morda pomislili, da sem spremenil svoje politično stališče in poteptal svoje globoko zakoreninjeno prepričanje, je dejal Mesić.

Hrvaški mediji so prejšnjo soboto objavili Mesićev govor hrvaškim izseljencem iz začetka devetdesetih let v Avstraliji, v katerem je pozdravil tako rojstvo pronacističnega ustaškega režima na Hrvaškem kot končno zmago antifašistične koalicije med drugo svetovno vojno.

Čeprav je sprva dejal, da se ne spomni spornega govora, je Mesić potem večkrat izpostavil svoja protifašistična stališča. Spomnil je, da je tudi sam sodeloval v protifašističnem boju in da mu nikoli ne bi padlo na pamet, da bi podprl fašistični režim.

Zaradi njegovih izjav se je na Hrvaškem vnela živahna razprava, v kateri so mnenja o tem, ali naj Mesić še naprej velja za glavnega zagovornika hrvaške protifašistične zgodovine, deljena. V času, ko je prišlo do spornih izjav,"je šlo za kompromis - žal mi je, da sem ga naredil, vendar pa je bilo takratno obdobje zelo občutljivo", je pojasnil Mesić.

Poudaril je, da je ta govor potekal v času hrvaške vojne za osamosvojitev med letoma 1991 in 1995, ko so skušali na svojo stran pritegniti priseljence, med katerimi so bili tudi posamezniki, naklonjeni ustaškemu režimu.

Mesić je leta 1994 izstopil iz Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) tedanjega predsednika Franja Tuđmana, ki je skušal omiliti pomen ustaških grozodejstev.