Mesić se proustaškega govora ne spomni

Hrvaški predsednik Stipe Mesić se na hrvaški televiziji odzval na objavo video posnetka njegovega domnevnega govora iz začetka 90-ih let, kjer kljub slabemu spominu ni izključil možnosti za izrečeno.

Objavljeno
11. december 2006 14.00
Bo Mesić znova predsednik?
Zagreb - Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je v nedeljo zvečer na hrvaški televiziji odzval na objavo video posnetka njegovega domnevnega govora iz začetka 90-ih let v prid hrvaški ustaški državi. Dejal je, da se govora ne spomni, ni pa izključil možnosti, da bi lahko izrekel kaj podobnega v času, ko je bila Hrvaška soočena z agresivnim "Miloševićevim velikosrbstvom". Izpostavil je svoja protifašistična stališča in večkrat izrečene obsodbe ustaštva, objavo 20-sekundne izjave pa označil za napad nase.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je Mesić po osrednjem dnevniku na HTV dejal, da je bila izjava, če jo je izrekel, napačno in zgrešeno popuščanje tistim, ki so v odporu velikosrbski politiki in četništvu skušali Hrvate mobilizirati na podlagi koketiranja z ustaštvom.

Mesić je v video posnetku, ki ga je v soboto objavila HTV, potem ko je bil objavljen na hrvaškem spletnem portalu Index, domnevno v Avstriji dejal, da so Hrvati v drugi svetovni vojni zmagali dvakrat - prvič, ko so sile osi priznale Neodvisno državo Hrvaško (NDH) in drugič, ko so ob koncu vojne sedeli za mizo skupaj z zmagovalci.

V nastopu na televiziji je Mesić v nedeljo zvečer ocenil, da pomeni objava posnetka podtikanje in napad na njega kot ustvarjalca in protagonista ključnih elementov hrvaške politike.

Kot je dejal, je njegove izjave v tem domnevno avtentičnem posnetku mogoče razumeti kot proustaške v smislu, da je prihod ustašev na oblast označil kot zmago Hrvatov in da se Hrvati nimajo za kaj opravičevati. "Tako politiko sem kasneje, ne samo enkrat, javno obsodil, nazadnje pred tremi tedni v Jasenovcu," je poudaril.

Mesić obsodil Jasenovac

Poudaril je še, da je prav na območju nekdanjega ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu pred tremi tedni kot hrvaški predsednik javno izrazil obžalovanje zaradi zločinov, ki jih je storil ustaški režim v imenu hrvaštva. "Borim se za demokratično, pravno državo, za Hrvaško, ki temelji na antifašističnih podlagah, za Hrvaško enakopravnih državljanov, za Hrvaško, ki bo center sodelovanja v regiji," je še dejal Mesić in pristavil, da bodo tisti, ki nasprotujejo taki Hrvaški, verjetno nadaljevali s podtikanji.

Posnetek je na Hrvaškem izzval različne odzive politikov, nekateri so ga obsojali, nekateri pa dvomili v njegovo pristnost. Premier Ivo Sanader je stopil v bran predsednika in v odzivu poudaril, da je Mesić s svojimi dejanji in govori pokazal, da resnično podpira vrednote sodobne Hrvaške in Evrope, kot so demokracija, svoboda, vladavina prava, spoštovanje človekovega dostojanstva in antifašizem.


Novi list: Impeachment za Mesiča

Po mnenju reškega časnika Novi list si Mesič zaradi govora zasluži postopek ugotovitve odgovornosti, ki ga Američani poznajo kot "impeachment". Komentator časnika ocenjuje, da je Mesič zamudil poslednjo priložnost za opravičilo hrvaškemu narodu v nedeljskem nagovoru na hrvaški televiziji. Brez Mesičevega obžalovanja svojih izjav lahko njegovi volivci upravičeno sumijo, da so bili izigrani, ko so ga dvakrat izvolili za predsednika, ne glede na vse njegove zasluge za demokratizacijo hrvaške družbe. "Če bomo privolili v molk o temu, kaj je predsednik govoril, bomo pokazali, da nismo dorasli položaju," zaključuje komentator.