Mesićev obračun s Cerkvijo se nadaljuje

Cerkev ima odgovore na vsa vprašanja, se vpleta v vse, potem pa naj tudi uveljavi davek, ki bi ga plačali katoliški verniki, da je država ne bo več financirala, je za Jutarnji list dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Objavljeno
16. september 2009 15.55
Stipe Mesić
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Zagreb - Cerkev ima odgovore na vsa vprašanja, se vpleta v vse, potem pa naj tudi uveljavi davek, ki bi ga plačali katoliški verniki, da je država ne bo več financirala, je za današnji Jutarnji list dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić. Gre za nadaljevanje njegovega odprtega verbalnega spopada z nekaterimi vodilnimi predstavniki Cerkve na Hrvaškem.

Mesić je dejal, da omenjenega davka ne bi plačali protestanti, judje, pravoslavni verniki ter agnostiki in ateisti. Ob zadnjem popisu se je sicer približno 80 odstotkov hrvaškega prebivalstva izreklo za katolike.

Časnik Jutarnji list poudarja, da spopad med predsednikom republike in cerkvenim vrhom traja že nekaj mesecev, čeprav "ljubezni med njima" praktično ni bilo od začetka prvega Mesićevega mandata. S približevanjem predsedniških volitev je spopad vse hujši in padle so "težke besede", ocenjuje časnik.

Dodaja, da cerkveni vrh spopad uporablja, da bi preprečil prihod novega levičarja na položaj predsednika države, medtem ko želi Mesić preprečiti, da bi cerkveni vrh usmerjal potek omenjenih volitev.

Prejšnjo soboto je hvarsko-braško-viški škof Slobodan Štambuk izjavil, da mora biti novi hrvaški predsednik veren katolik. Mesić je njegovo izjavo označil za protiustavno in izključujočo do hrvaških državljanov ter o njej obvestil papeškega nuncija v Zagrebu.

Hrvaški predsednik je v začetku avgusta zavrnil udeležbo na maši za domovino v Kninu, potem ko so ga v zagrebškem katoliškem tedniku Glas koncila večkrat napadli in ga posredno obtožili, da je veleizdajalec in psihično neuravnovešena oseba.

Mesić je nato predlagal, da bi iz vseh javnih institucij umaknili verska obeležja, kar je izzvalo jezne odzive ne le katoliške cerkve, temveč tudi nekaterih politikov, ki so ji privrženi, ter dela državljanov.

"V uradu predsednika so povedali, da spopada s Cerkvijo ni, da pa Mesić iz načelnih razlogov ščiti sekularno državo, ter želi Cerkev postaviti v okvire ustave. Medtem pa Cerkev meni, da ima pravico do politične vloge v družbi,"
sklene Jutarnji list.