Mesto v jordanski vladi tudi za opozicijske politike

Pred kratkim imenovani jordanski premier Maruf Bakhit je danes imenoval nove člane vladnega kabineta, med katerimi je tudi opozicijski islamist in pet članov leve politične opcije.

Objavljeno
09. februar 2011 21.31
Mojca Boštele, delo.si
Mojca Boštele, delo.si
Aman - Spričo protestov, ki so zajeli tudi Jordanijo, je kralj Abdulah II. minuli teden odstavil dotedanjega premiera Samira Rifaja in na njegovo mesto imenoval Marufa Bakhita. Ta je danes imenoval nove ministre 26-članskega vladnega kabineta.

Mesto v vladi je tako dobil nekdanji vodja opozicijskega političnega gibanja Muslimanski bratje Abdelrahim Akukr, ki bo prevzel vodenje resorja za islamske zadeve. Pet resorjev bodo prevzeli tudi levičarski politiki. Husein Mjali bo postal pravosodni minister, Mazen Saket bo odgovoren za politični razvoj, za kulturo bo skrbel minister Tarek Masarveh, kmetijski minister je po novem Samir Habašneh. Ministrstvo za informacijsko tehnologijo pa bo vodil nekdanji urednik Taher Advan. Na čelu ostalih resorjev ostajajo ministri, ki so službovali pod vlado Rifaja.

Politično krilo Muslimanske bratovščine Fronta islamske akcije se je na novo imenovane člane vlade odzvalo previdno. Ta konec tedna je Fronta namreč odklonila sodelovanje z vladajočim režimom, saj pravijo, da z vlado ne bodo sodelovali, dokler ne uvede resničnih sprememb. »Menimo, da je tak kot njegov predhodnik,« je o novem premieru dejal vodja opozicijskega gibanja Hamzeh Mansur.

Protivladni aktivist Jamil Abu Bakr pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da se bodo protesti v Jordaniji nadaljevali vse dokler »vlada ne sprejme vseh potrebnih reform«. Dejal je, da Jordanci ne verjamejo več obljubam vlade, »želijo si dejanj«.

Med glavnimi zahtevami protestnikov je sprememba volilne zakonodaje, hkrati pa zahtevajo spremembo zakona o politični in osebni svobodi državljanov. Bakhit se je v pismu naslovljenem na kralja Abdulaha II. že zavezal, da bo spremenil volilno zakonodajo. Obljubil je tudi številne druge reforme in »poglobljene pogovore z vsemi političnimi akterji«. Zavzel se je tudi za svobodo medijev.