»MI5 ne uporablja metod mučenja«

Vodja britanske tajne službe MI5 Jonathan Evans je zavrnil namigovanja, da so bili njegovi agenti vpleteni v mučenje britanskega državljana Binyamna Mohameda, ko je bil ta zaprt v zloglasnem zaporu Gvantanamo.

Objavljeno
16. oktober 2009 12.02
Da. O.
Da. O.
London - Vodja britanske tajne službe MI5 Jonathan Evans brani sodelovanje njegove agencije z ostalimi tajnimi službami po svetu, vendar je obenem zavrnil namigovanja, da so bili britanski agenti vpleteni v sporne metode zasliševanja.


Sodeč po Evansovih besedah, bi nesodelovanje z drugimi tajnimi službami pomenilo začetek konca službe MI5. Evansov govor prihaja v dneh, ko britanski vrhovni sodniki pregledujejo dokumente, ki naj bi dokazovali mučenje britanskega državljana Binyamna Mohameda v času, ko je bil ta priprt v ZDA.


Evans je sicer dejal, da tuje tajne službe uporabljalo "precej drugačne tehnike zasliševanja kot MI5". "Naša tajna služba ne uporablja metod mučenja, prav tako pa naši agenti ne sodelujejo pri nelegalnih zasliševalnih metodah drugih agencij", je Evans branil svoje uslužbence.

 

Sicer priznava, da se je delo tajne službe po napadu 11. septembra dodobra spremenilo, saj so "veliko bolj odvisni od dela agencij preko luže". Britanec Binyam Mohamed je bil aretiran v Pakistanu leta 2002, ko je skušal državo zapustiti s ponarejenim potnim listom.


Naslednjih sedem let je Mohamed preživel v zloglasnem zaporu Gvantanamo, nato pa so ga preteklo leto oprostili vseh obtožb ter vrnili na Otok, kjer sodniki vrhovnega sodišča sedaj presojajo, ali lahko informacije o dogajanju v Gvantanamu posredujejo tudi širši javnosti.