Micheletti zavrača pozive diplomatov po odstopu

Novi honduraški predsednik Roberto Micheletti je zavrnil pozive tujih diplomatov po vrnitvi predsedniškega mesta odstavljenemu predsedniku Manuelu Zelayi.

Objavljeno
08. oktober 2009 14.58
Ma. J.
Ma. J.
Tegucigalpa - Novi honduraški predsednik Roberto Micheletti je zavrnil pozive tujih diplomatov po vrnitvi predsedniškega mesta odstavljenemu predsedniku Manuelu Zelayi.

Delegacije številnih ameriških držav so se v Hondurasu sestale na pobudo Organizacije ameriških držav, in sicer z namenom, da bi poskušali spraviti sprti strani. Delegati so poskušali tako Michelettija prepričati, da je edini izhod iz situacije, v kateri se je znašel Honduras, njegov odstop s predsedniškega mesta, toda Micheletti se z njimi ni strinjal.

»Ne poznate resnice ali pa je ne želite poznati,« je Micheletti povedal delegatom. »Ne želite vedeti, kaj se je dogajalo pred 28. junijem (takrat so odstavili Zelayo, op. a.),« je še dodal.

Stališče nove honduraške vlade tako ostaja, da je bil Zelaya, ki se trenutno še vedno zadržuje na brazilskem veleposlaništvu, kamor se je po vrnitvi v državo zatekel 21. septembra, odstavljen zakonito.

Micheletti sicer pravi, da je s predsedniškega mesta pripravljen odstopiti, toda le, če se bo predsedniškemu položaju hkrati odpovedal tudi Zelaya. Pravi še, da bodo V Hondurasu 29. novembra izvedli predsedniške volitve, razen če ne bo do takrat države kdo napadel. Mednarodna skupnost je sicer že opozorila, da volitev ne bo priznala, če jih bo organizirala vlada, ki je na oblast prišla po udaru 28. junija.