Draža Mihailović kmalu razglašen za mrtvega

Sodišče bo odločitev, s katero bodo vodjo srbskega četniškega gibanja uradno razglasili za mrtvega, sporočilo kmalu.

Objavljeno
17. september 2012 17.52
Posodobljeno
17. september 2012 18.18
*jer* Ravna gora, Srbija
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − Na prvostopenjskem sodišču v Beogradu se je danes zaključil proces ugotavljanja dejstev o smrti nekdanjega poveljnika Jugoslovanske kraljeve vojske in vodje srbskega četniškega gibanja − generala Dragoljuba Draže Mihailovića, ki so ga po koncu druge svetovne vojne usmrtili zaradi sodelovanja z okupatorjem. Po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug bo sodišče odločitev, s katero ga bodo uradno razglasili za mrtvega, sporočilo kmalu.

Pooblaščenec združenja državljanov v postopku za rehabilitacijo generala Mihailovića Zoran Živanović pričakuje, da bo odločitev sprejeta še pred začetkom procesa rehabilitacije, ki je pred višjim sodiščem v Beogradu predviden za osmi oktober. Odločitev sodišča je namreč po njegovih besedah ključnega pomena za proces , saj brez dokaza o smrti sodišče o rehabilitaciji ne more odločati.

Kot smo na Delu že pisali, so jugoslovanske oblasti Mihailovića leta 1946 obsodile na smrt ter usmrtile zaradi vojnih zločinov, sodelovanja z okupatorji in izdaje. Zahtevo za rehabilitacijo obsojenega vojnega zločinca in vodje četnikov iz druge svetovne vojne je leta 2006 vložil Mihailovićev vnuk Vojislav, ki je od sodišča zahteval, naj izniči obsodbo Mihailovića na smrt in mu vrne državljanske pravice.

Postopek za rehabilitacijo se je nato začel 16. septembra leta 2010. Ker mora sodišče pred sprejemom odločitve preučiti dokaze, so objavili javni poziv vsem, ki kaj vedo o njegovi smrti, srbske oblasti pa so ustanovile celo posebno državno komisijo, ki naj bi razkrila, kje je bil Mihajlović usmrčen in nato pokopan. Čeprav je komisija že ugotovila, da je bil četniški vodja usmrčen 17. julija 1946 na beograjski Adi Ciganliji in tam tudi pokopan, njegovih posmrtnih ostankov še niso našli, zato domnevajo, da so jih pozneje pokopali drugje.