Milan Kučan o BiH z Van Rompuyem

Posebni poročevalec o BiH Milan Kučan je danes predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuya seznanil s poročilom o Bosni in Hercegovini. Po Kučanovi oceni mora EU tej državi posvetiti več pozornosti.

Objavljeno
07. februar 2011 20.46
Božo Mašanović, Bruselj
Božo Mašanović, Bruselj
Bruselj - »Zaradi specifične narave BiH je v tej državi potrebno veliko večje angažiranje EU kot drugod, saj jo je treba usposobiti, da bo sploh lahko partnerka Unije v procesu približevanja«, je za delo.si izjavil nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan ob odhodu iz palače Justus Lipsius, kjer je predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuya seznanil s poročilom, ki ga je pripravil po naročilu Boruta Pahorja. Slovenska vlada je novembra lani imenovala Kučana za posebnega poročevalca o BiH z nalogo, da pripravi analizo, na podlagi katere bo premier Pahor izoblikoval stališče Slovenije.

»Treba je narediti vse, da BiH postane funkcionalna ter da imajo ljudje v tej državi neko perspektivo, ki mora biti evropska«, je še dejal Milan Kučan, ki sodi, da bi bilo lahko poročilo o BiH, za katerega je bil prvi evropski državnik zainteresiran, »kamenček v mozaiku idej pri iskanju rešitev«. EU pripravlja širšo razpravo o Zahodnem Balkanu, predvsem pa o razmerah v BiH, potem ko butmirski proces ni prinesel pričakovanih rezultatov, Kučanovo poročilo pa bi lahko prispevalo k oblikovanju evropske politike do BiH. Ta razprava bi morala biti že decembra lani, prav tedaj je Milan Kučan tudi pripravil poročilo za Pahorja, a so jo zaradi nujnejših tem tedaj preložili. Za pogovor z nekdanjim predsednikom je sicer zainteresirana tudi visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton, vendar je ta teden na obisku v ZDA, kjer se bo med drugim udeležila slovesnosti ob 15-letnici podpisa Daytonskih sporazumov, s katerimi je bila končana vojna v BiH.