Milanović z Barrosom o sestavi arbitražnega sodišča

Vodja hrvaške opozicije Zoran Milanović se je sestal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Govorila sta o seznamu arbitrov, ki ga bosta sestavila Barroso in komisar za širitev Olli Rehn.

Objavljeno
12. november 2009 13.38
Zoran Milanović
Ma. J.
Ma. J.
Bruselj - S predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom se je v Bruslju danes sestal vodja hrvaške opozicije Zoran Milanović. Glavna tema pogovorov, na katerih je bil prisoten tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn, je bil morebitni seznam arbitrov, ki ga bosta sestavila Barroso in Rehn.

Na podlagi sporazuma bo arbitražno sodišče sestavljalo pet arbitrov. Po enega arbitra bosta predlagali Slovenija in Hrvaška, predsednika in še dva člana sodišča pa bosta državi izbrali s seznama, ki ga pripravljata Barroso in Rehn. Če se Ljubljana in Zagreb ne bosta uspela dogovoriti, bo arbitre s seznama izbral predsednik Mednarodnega sodišča v Haagu.

Na vprašanje, ali je SDP po pogovorih z Barrosom pripravljena podpreti sporazum, je Milanović odgovoril, da so stranka, ki se od prvega dne brez izjeme bori za Hrvaško v Evropi in ki sanja evropske sanje. »S tega vidika je naša vest popolnoma čista, naša odgovornost je velika in mi naše države ne bomo izdali,« je poudaril.