Milijon žensk proti Berlusconiju

V 230 italijanskih mestih in v 30 mestih po svetu so italijanske ženske zahtevale dostojanstvo zase 
in odstop premiera Berlusconija. Lončke so pristavili tudi opozicijski politiki.


Objavljeno
13. februar 2011 14.51
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim - V središču Rima se je že dopoldne zbralo več deset tisoč žensk, ki so popoldne napolnile velikanski trg Piazza del Popolo. Zahtevale so takojšen odstop premiera Berlusconija, zase pa dostojanstvo, ki jim ga predsednik vlade odreka, ko hoče Italijo »spremeniti v bordel«. V vsej Italiji se je v 230 mestih skupaj menda zbralo kar milijon žensk. Zraven so šteli tudi tiste Italijanke, ki so se demonstracijam pridružile v 30 mestih po vsem svetu. Udeležba je bila precej nad pričakovanji, jeza italijanskih žensk pa tudi.

Zasebno življenje predsednika vlade privablja italijansko javnost že več let, še posebno, odkar ga je zaradi mladoletnic zapustila žena, medije pa so preplavljale fotografije mladih deklet v njegovi rezidenci na Sardiniji. Nezadovoljstvo zaradi vzpona nekaterih njegovih prijateljic med poslanke in ministrice se je razmeroma hitro pomirilo, nikakor pa se noče več pomiriti jeza italijanskih žensk, ker jih premier po njihovem mnenju obravnava kot objekt.

Zadnji spolni škandali, ki so stresli rimske dvore, so se sprva zdeli le cinična karikatura predsednika vlade, tako rekoč samo zadeva med njim in milanskimi tožilci, ki ga lovijo že 17 let in bi ga radi dobili na dejstvu, da je - to mu morajo še dokazati - z velikanskimi zneski denarja in bogatimi darili plačeval mladoletne prostitutke. Doslej so ga lovili že zaradi podkupovanja in utaj, tudi spoznali so ga že za krivega in ga na prvi stopnji obsodili, vendar ga še nikoli niso dokončno obsodili.

Ko se je zadnje tedne afera Ruby, imenovana po mladi prostitutki, doma iz Maroka, razplamtela čez vse meje, pa je v javnosti očitno počilo. Svoje so dodala komaj na videz opazna zborovanja gospa iz visoke družbe, ki branijo Viteza in njegove navade, obsojajo pa sodnike in vse, ki se po njihovem mnenju vtikajo v nedotakljivo zasebnost premiera. Vodja premierove propagandne kampanje Giuliano Ferrara je ženske, ki so protestirale, v soboto že vnaprej zmerjal, da so puritanke, da se delajo svetnice, vsa kampanja navideznih moralistov pa je po njegovem mnenju naperjena le proti predsedniku vlade, saj ga hočejo zrušiti.

Ženske so včeraj na zborovanjih opozarjale, da imajo v Italiji skrajno ponižujoč položaj, da je polovica brezposelnih, da jih je v parlamentu samo desetina, podobno ali še slabše je v deželnih parlamentih. »Vsi, vsa Evropa in ves svet, se nam posmehujejo zaradi Berlusconijevega razvrata,« so opozarjale ženske.

Največja zborovanja so bila v Rimu in Milanu pa tudi v Palermu in drugod se je zbralo presenetljivo veliko žensk. Za dostojanstvo gre, so poudarjale ženske, ki so nosile napise Zdaj je pa dovolj!. V Rhoju pri Milanu pa se je sinoči končal ustanovitveni kongres nove politične stranke Prihodnost in svoboda, ki jo je postavil na noge predsednik parlamenta Gianfranco Fini. Njegov spor z Berlusconijem je prispeval k sedanji politični zmedi. Fini pa bi se v prihodnje rad zrinil na Berlusconijevo mesto. Da mu bo uspelo, verjame redko kdo. Fini kot posodobljeni fašist ni sprejemljiv za sredino, levo sredino in levico, doslej pa je ob pomembnih glasovanjih vedno dovolil, da je Berlusconi zmagal in ostal na oblasti.